WELCOME, READERS!

I'm Lala. 8 years in blogging based in Malaysia. English writer. Bachelor's degree in Communication at Universiti Putra Malaysia. Former Radio Presenter at PutraFM and Former Journalist Trainee at BERNAMA. I currently work as Assistant Producer at Bernama News Channel (astro ch 502).

View my complete profile


For advertising, collaboration, sponsorship, event coverage, product review etc, kindly reach me at lalarahim@hotmail.com


WELCOME, READERS!

I'm Lala. 8 years in blogging based in Malaysia. English writer. Bachelor's degree in Communication at Universiti Putra Malaysia. Former Radio Presenter at PutraFM and Former Journalist Trainee at BERNAMA. I currently work as Assistant Producer at Bernama News Channel (astro ch 502).

View my complete profile

For advertising, collaboration, sponsorship, event coverage, product review etc, kindly reach me at lalarahim@hotmail.com


I am so excited bila dapat pakai lens dari Bausch + Lomb. Kalau macam Lala sendiri suka Dolly and Sweety Look so contact lens ni memang sesuai untuk Lala sebab dia mempunyai corak permata unik. Selain itu, Lacelle Diamond Daily dan Lacelle Jewel adalah pilihan yang sangat tepat untuk memakai kanta lekap bagi fashionista.


Rekabentuk: Lens ini sangat nipis memang comfortable saya rasa macam tak pakai apa-apa tau, ketebalan dia cuma 0.078mm dan kandungan air 38%. Ok kalau korang nak tahu semakin kurang kandungan air semakin selesa! Perhatian ya semua ramai yang salah anggap benda ni.


Ada nampak tak kotak pink dan biru? Yang kotak warna pink tu ialah Lacelle Jewel saya dapat warna hitam, dia ada 7 warna. Kalau Lacelle Diamond Daily pulak saya dapat warna biru. Ada 3 warna, pakai harian punya. Dalam satu kotak ada 10 pasang lens. Saya akan pakai masa saya pergi event seharian. Saya tak perlu susah payah bersihkan ke apa, pakai buang je.

Harga:
1) Lacelle Jewel: RM68 sekotak untuk 2 keping
2) Lacelle Diamond Daily: RM42 sekotak untuk 10 keping / RM110 sekotak untuk 30 keping
Hi guys!! Finally back with another review. This review is sponsored in any way, Todays review is the G9 Skin Korea Review, have you heard about it? Well I guess neither I am.


When I unpacked the parcel, I was amazed that the packaging of the skincare is super adorable! I feel like I don't want to use it at all because it's too cute. However, I have to do the review as per requested.

Now, onto the review!

I received 3 products in one packaging, 1) G9 Skin White in Milk Whipping Foam 120ml, 2) G9 Skin Milk Toner 30ml and 3) G9 Skin White in Whipping Cream 50g. 

I already washed my hand by using the whipping foam, my skin doesn't feel dry after cleansing so move on to use the milk toner and then whipping cream. The toner is super runny and the cream is concentrated white foam but soft to apply. The formulation rich with Hyaluronic acid which provides the long lasting moisturize effect, skin full with hydration and natural glowing. For the toner, there is no chemical preservatives like paraben and phenoxyethanol. It easily absord into the skin and helps to balance the skin pH and oil.

I guess what makes my hand smooth is the toner and what makes my hand lighten is the whipping cream. Instant toned up. So yeah, bye dull skin!

The Brand Story

G9 Skin from Korea, special formulated with anti-city pollution skincare concept, excludes various skin trouble factors and adds  effective ingredients for healthy skin.

Benefits

Guard 9 : Protect your skin from 9 harmful factors which caused from city life
Good 9 : 9 ingredients to purify and protect your tired skin.
Guide 9 : Have a healthy and beautiful skin after along with these optimized 9 effective guides for your skin trouble.

How to get

Facebook : G9skinMY
Instagram : @g9skin_malaysia

Gonna put some weigh in my handbeg a little more when I bought an iPad. It's for working, nak beli iPad Pro punya mahal masih tak mampu lagipun bukan nak buat kerja2 editing yang berat pun so beli jelah hat yang biasa. Besides, Victoria's Secret got sales 50% discount how could I not buying some stuff from there right?! Well the fragrance cost me : RM79 RM45. Pilih, bayar dan keluar. Got one more stuff to buy at Nose (shoes) tapi size tiada. Habis habis dan habis ah baik tayah jual!
Baru beberapa minggu masuk bekerja di BERNAMA, sebelum ni pembaca mesti tahu yang saya pelatih praktikal di BERNAMA sejak bulan September 2016 tahun lepas, so pada April 2017, saya start bekerja di sana alhamdulillah dengan rezeki yang Tuhan berikan. Kira dah 7 bulan di BERNAMA, saya berkesempatan untuk turut hadir ke Majlis Sambutan Ulang Tahun Ke-50 BERNAMA. Tahniah saya ucapkan kepada syarikat ini.

Majlis makan malam telah diadakan pada 22 Mei 2017 di Dewan Perdana Felda. Waktu ni saya dan rakan-rakan setugas memang enjoy habis sampai lewat malam.

Bergambar bersama dengan rakan-rakan saya di jabatan audio visual aka tv station Bernama News Channel
Biasa kita dengar, "Sumber dari BERNAMA" yang terdapat dalam keratan artikel di mana-mana media cetak dan elektronik kan, hampir kesemua berita yang didapati adalah sumber dari BERNAMA. Sumbangan BERNAMA kepada organisasi media lain, termasuk akhbar, stesen radio dan televisyen serta portal berita juga begitu konsisten dalam memainkan peranannya sebagai penyedia kandungan yang profesional.

Bernama ditubuhkan di bawah Akta Parlimen pada 6 April 1967 dan dilancarkan secara rasmi pada 30 Ogos 1967 bersempena ulang tahun ke-10 kemerdekaan negara. Mula beroperasi pada 20 Mei 1968, BERNAMA menjadi sebuah agensi berita yang unggul dalam negara dan juga antarabangsa selama 50 tahun.
Done a facial treatment at Beaute Library at MYTOWN Cheras and it is incredibly amazing. I feel very satisfied with the finishing look. As you can see on my picture above, I did not use any foundation nor any powder after I finished the facial treatment, it makes my skin good all day.

SATISFACTION: 5/5 ★★★★★ 


As you can see on the picture above, how shining my skin was after the facial treatment and I am very satisfied with the service given.

Besides, I also love how their staff members treat me as I first step into the Beaute Library. The beautician will do the skin test first on my face and also consultation (it's free) before the treatment proceed. For your information, I'm having a combination type of skin which is blended with oily and dry. I also having a big pores on my skin.

Information

Website : http://www.beautelibrary.com/

Special Price For My Readers

If you are using my name, "Lala Rahim Blogger" With the price only RM288 for 10 session if you all using my name "Lala Rahim Blogger", you can do the treatment for 10 session. It is the most cheap treatment price compared to other beauty centre

I would like to try again and be their regular customer as well. It is worth to try only at Beaute Library!

Sempena bulan ramadhan, Restoran Paya Serai di Hotel Hilton mengadakan bufet untuk dinikmati oleh umat Islam berbuka puasa. Selama 30 hari kita berpuasa, haruslah kena ada satu hari makan bufet bersama keluarga atau rakan-rakan, saya cadangkan kat korang untuk makan bufet di Paya Serai dekat Hilton ni, sebab apa, Paya Serai menawarkan masakan tradisional dengan konsep yang moden okay, sesuai untuk tekak orang melayu.

Dari makanan kampung sehinggalah makanan barat, semua ada, fresh seafood pun ada.
Saya bagi 3.5/5 bintang untuk restoran ini dan berpuas hati dengan makanan yang disediakan. Pelbagai makanan ada termasuklah dim sum walaupun konsep dia hanya satu, "Masakan Ibu" namun ia mengandungi lebih 300 menu termasuk lauk gulai kawah, rendang tok, ikan bakar Melaka, kambing panggang, ayam percik, lemang, putu piring, apam balik dan macam-macam lagi. Korang boleh makan dari berbuka sambung sampai malam!

Jatuh cinta dengan restoran ni sebab tempat dia cantik dan selesa. Siap ada muzik dimainkan secara langsung oleh  local traditional music group Bale Bale Entertainment

Berebut kambing golek. Saya tak dapat sebab kena beratur panjang. Dah la lapar teruk malas la nak beratur

Durian pun ada

Korang nak tahu tak, korang juga boleh dapatkan durian dekat sini. Makan durian dalam hotel kelas kauu. Saya tak makan durian, saya tengok je rakan-rakan blogger makan. Maaf terlupa nak ambil gambar durian tapi saya tak tipu, memang ada durian.

Masa pre-ramadhan bufet diadakan untuk media, saya pergi bersama-sama dengan kawan saya, Pamy klik Twitter dia Fahmyvevo selepas kami pulang dari kerja, dari office dekat Jalan Tun Razak, kami terus bergerak ke Hotel Hilton, well tersangkut dalam kesesakan lalu lintas sebab terambil jalan menuju ke Pusat Bandaraya. Dekat je sebenarnya dari office saya.

Terdapat 13 chef yang menyajikan lebih 300 menu di restoran ini. Hai Chef, tengah buat mee tarik, pergh terbaik!

Kemudahan Parkir dan Surau

Masa datang dekat sini, saya dengan Pamy parking kereta dekat luar. Sebenarnya kemudahan parking pun ada disediakan di Hotel ini cuma saya tak pasti kena bayar atau tidak. Kebetulan ada parking kosong di luar hotel, jadi saya tak teragak untuk terus parking di luar dan jalan sikit ke hotel. Kemudahan surau juga disediakan di Tingkat 1, agak luas surau dan amat selesa yang telah disediakan bagi memudahkan orang-orang muslim menunaikan solat selepas menjamu selera. Cumanya surau dia agak complicated nak pergi, tapi takpe ikut je direction.

Harga yang Berpatutan

Promosi Bufet Ramadhan dibuka pada 7pm hinggan 10pm dengan harga RM149 untuk dewasa dan RM79 untuk kanak-kanak, harga ini untuk promosi 3 hari sahaja dari 27 Mei hinggan 29 Mei 2017 dan juga 3 hari terakhir 22 Jun hingga 24 Jun 2017 sepanjang bulan ramadhan. Untuk hari seterusnya iaitu pada tarikh 30 Mei hingga 21 Jun 2017, harga akan naik ke RM169 untuk dewasa dan RM89 untuk kanak-kanak bawah umur 12 tahun. Harga termasuk 10% cas servis dan 6% gst.
Jangan lupa untuk booking terlebih dahulu, boleh hubungi 03-79559122 ext 4260 / 4261 / 4267.
Apa yang aku nak ceritakan kali ini adalah berdasarkan true story aku yang sudah hidup selama 23 tahun di atas muka bumi ini. Walaupun perjalanan aku masih panjang, baru makan garam secubit tapi selama aku hidup, pelbagai yang aku tempuh. Dulu masa sekolah, aku ada seorang kawan (sekarang dah tak berkawan lagi) We were very closed, like very closed and we did sorta things during our childhood, like a team. You know what, she got freaked out bila setiap kali aku melebihi dari dia dan selalu tuduh aku macam-macam. Termasuklah masa examination. Sebelum kitorang menghampiri peperiksaan akhir tahun (masa sekolah dulu), dia seorang pelajar pintar memang top keputusan selalu dapat banyak A, aku? paling tinggi alhamdulillah 2A je mampu, aku seorang yang rendah diri sebab aku selalu rasa diri aku pathetic, takde talent sebab tu aku tak target keputusan yang tinggi. Semasa hari keputusan peperiksaan, semua pelajar datang ke sekolah untuk ambil result, including me and her. Tahu tak berapa aku dapat untuk keputusan peperiksaan tu? Aku dapat 1 je B yang lain semua A! menakjubkan.. aku tak sangka aku pandai hahahha dan aku dijemput untuk menghadiri majlis pelajar-pelajar cemerlang, yang kurang A tak dijemput lah hurm maaf. Oh keputusan dia? 2B je yang lain semua A. Okay lah kan? Tapi dia tak okay. Even semua cikgu-cikgu tak sangka dia jatuh jugaklah sebab selama ni dia memang jadi pelajar target semua A. Aku pun tunjuk lah result aku, sharing dengan dia. Menghampakan, dia boleh kata aku ni tiru dia masa peperiksaan? Tak logik gila sebab pelajar disusun mengikut nama abjad. Nama aku mula dengan L (bukan nama sebenar) so aku duduk depan, nama dia pulak bermula dengan abjad T (bukan nama sebenar) dia duduk belakang, belakang sekali sampai aku dah tak nampak batang hidung dia. Buat lawak teruk! Kemudian, tamat persekolahan dan bermulalah peringkat baru di sekolah yang baru. Kami lost contact. 


Di alam yang baru pula, kes sama cuma bukan keputusan peperiksaan dapat berapa banyak A tapi kali ni kedudukan kau dalam kelas. Ni lagi sorang pelajar target oleh guru-guru dimana dia memang seorang pelajar yang bijak gila dengan otak dia 128gb cara menghafal paling pro! Aku ni kalau belajar nak faham, aku tak boleh menghafal. Again, aku always gagal sebab aku di dalam kelas yang pertama, harapan guru-guru. Sekali lagi tahun peperiksaan dan kali ini ialah percubaan tak silap aku. Aku belajar teruk, sunguh-sungguh belajar sampai pandai. Dah la tak suka belajar sebab tulah tak dapat sambung medic tapi ambil mass communication. Back to the story, pelajar yang paling pintar di sekolah otak 128gb tadi yang selalu dapat nombor satu, dikalahkan dengan.... aku. Yes aku, alhamdulillah. Masa percubaan peperiksaan, setimpal dengan kesungguhan aku dalam pelajaran, aku dapat nombor atas dia. Happy teruk. Dan puas, sekali lagi aku tak sangka aku pandai, dapat kalahkan pelajar pintar sekolah. Masa dia tengok result, aku nak tergelak sangat. Dia boleh kata "babi" bila tengok result sendiri. Dia tak puas hati. Aku jenis tak ambil port dan tak peduli pun sebab aku dapat keputusan setimpal dengan kesungguhan aku mengulangkaji pelajaran, atas usaha sendiri. Alhamdulillah, peperiksaan dah tamat dan dah ambil result, straight A's. All A's babes I made it. Zaman tu, aku tergolong dalam pelajar cemerlang di sekolah. Kegemilangan.

Aku usaha, dan aku berjaya.

Kenapa aku cerita pasal keputusan peperiksaan je dalam entri ni? Apa kaitan rezeki dan dengki? Yeah, itulah mukadimah (permulaan) aku. Sebab zaman tu zaman persekolahan, tiada apa lagi untuk diceritakan selain belajar, takkan bercinta! Antara rezeki dan dengki, aku nak kaitkan dengan cerita-cerita di atas tadi, rezeki aku dapat keputusan cemerlang dan kawan-kawan rapat yang bersama aku yang pintar berbakat dan cantik ni semua tak boleh tengok aku lebih. Aku dah la tak lawa dan hodoh zaman persekolahan. So bila aku terlebih pandai, mereka mengata aku dan tuduh macam-macam. Lepas tu, aku memang banyak hilang kawan.. member. Banyak yang pergi. Aku always muhasabah diri aku sendiri kenapa kawan-kawan aku ramai yang pergi. Suddenly aku wondering, aku anggap mereka selama ni kawan baik dan kawan sehidup semati tapi... tak beri support fizikal dan mental untuk aku. Lebih-lebih lagi masa diri aku berjaya, tak nampak pun batang hidung diorang. Malah, kekadang aku sendiri kena perli.



Ada member, kenal gitu-gitu je tak rapat pun, jarang bertegur. Pun dengki. Cari pasal tak tentu pasal. Ee pelik. Aku buat tak layan sampai dia block aku. Dah banyak kali kena benda ni, inilah dengki paling tak masuk akal. Kata macam-macam dekat aku, mesti diorang pernah bergosip pasal aku kan ehhe

Masa zaman Twitter, dulu aku ada Twitter account @flouera boleh tahan ramailah jugak followers aku, yang tahu tu tahulah. Genuine 4k followers, banyaklah jugak kan. Aku follow beberapa orang kawan perempuan ni, kami semua saling mengenali antara satu sama lain sebab satu bumbung masa belajar tapi tak pernah bersembang! Langsung. Setakat senyum bila jumpa macam acquaintance la. Suatu hari masa online Twitter, aku boleh nampak satu tweet yang ditujukan untuk diri aku, tak syak memang untuk diri aku ah siotnya hahahah, boleh bergosip pasal aku dah tu kawan-kawan diorang dok tanya "siapa tu siapa tu.." Yah it's me btxxh, nak je aku reply. Bergosip lah diorang di Twitter pasal aku dan aku hanya scrolling down baca pasal diri aku sendiri macam baca komik! Aku masih waras, sebab akhirnya aku senyap dan tetap meneruskan tweet macam biasa walaupun some of them ada yang dah unfollow / mute / block aku sebagainya. Aku pun unfollow je senang. Seriously they ain't know shit about me, if they talk to me, have a chit chat surely I am being very nice and friendly kalau betul ikhlas nak berkawan. Tak sempat bersembang, dah mengutuk. Tak berapa kenal pulak tu. Masa ni aku seorang diri kena hentam, aku dah delete Twitter dah pun habislah followers aku, pooff- gone! Diorang tak boleh marahkan aku atas sebab annoying atau apapun, sebab apa, aku tak buat jahat dekat diorang semua. Sikit pun tak pernah susahkan hidup orang lain (kecuali parents) tapi aku faham sekarang aku memang deserve kena kutuk atas "keberanian" aku, terlalu berani jenis suka buat benda yang orang lain tak boleh buat.



Aku teruskan hidup seperti biasa tanpa akaun media sosial yang paling aku suka main, berjalan di atas kedua-dua kaki sendiri dan hidup di alam realiti sehinggalah, aku berjaya sampai sekarang. Tenang hidup. Tapi on 1 April 2017 aku buat balik akaun Twitter untuk blogging. Sebab menjadi seorang media online tak boleh lari dari media sosial, itu tujuan aku buat balik Twitter aku sendiri pun menyesal deactivate akaun Twitter yang dah stabil.

Dengki people, everywhere

Berdasarkan pengalaman aku, semakin lama diri kau naik (berjaya), pasti akan ada orang-orang yang rasa tercabar, saat itulah perasaan cemburu meresap masuk ke dalam hati mereka. Untuk diri aku sendiri juga, kena sentiasa faham rezeki yang Allah bagi untuk setiap manusia adalah berlainan. Aku kurang sini, orang lebih situ, aku lebih orang lain pulak kurang. Semua berlainan setimpal dengan usaha kita. Macam aku, aku selalu berusaha ntah sometimes I force myself to do something that I could not do. As long as it makes me happy, I'll do it. I'm not giving up on my life sebab aku percaya, Tuhan akan beri aku lebih, beri macam-macam yang terbaik untuk hidup aku. Tuhan tengok usaha, bukan hasil right? Kenapa perlu timbul perasaan dengki sehingga berbalah?




Dear to whom it may concern

I wasn't born to please everyone to like me. Whatever hatred you feel towards me, I'll accept it and I'll make sure that your hatred cannot do anything to drag me down. As long as I am still breathing, I will walk on my own two feet, fighting and heading to a successful life. I'm gonna overcome fear with future with the flaws that I'm having right now. You won't feel jealous to anyone if you hold on on His rope, trust The One who create you that He will give you bounty more than you expected. This is all about me, I am nothing, a sinner who always forget her God.