H e l l o!

I'm Lala Rahim. Blogger based in Malaysia. Just a girl who never stopped to appreciate the beauty above me.

View my complete profile


For advertising, collaboration, sponsorship, event coverage, product review etc, kindly reach me at lalarahim@hotmail.com


H e l l o!

I'm Lala Rahim. Blogger based in Malaysia. Just a girl who never stopped to appreciate the beauty above me.

View my complete profile

For advertising, collaboration, sponsorship, event coverage, product review etc, kindly reach me at lalarahim@hotmail.com

A story which is left untold

by - October 27, 2013
Hello. and Im back. Sorry for neglecting my blog too much, Imma way too busy and even will be sitting for a test tomorrow. There's something I have and need to tell here. I think that by saying this thru blog, which make me feel better than confess it to people such family or friends.. I wanna share here about my life now. I know that this is too difficult for me. Well I met new people, new environment, new culture. Of what I hv been seen now there's an obstacle shuld I face. Whether I win or lose that was the second matter.

Aight, ya know. I am not that alone. I will always be under His seen. 

I met some wrong people in which I expected them will become my close friend as well. But I am totally wrong! I made mistakes. Ye, everyone makes sins. Lotsa. And my mistake was I am too much expecting! So since I know that my friend which I expected was good, but now I am trying to avoid that friend. All praise to Allah that He opened my eyes and now I got my new friends which we're become close in just a hour! I really comfortable with them. You know what, once when I feel comfortable with people, they are the real one! Serious to say, we all have heart, have naluri semua in which we can feel what is right or what is wrong. It is not easy to find a good friend. Its okay..



Since I involved in a new culture, in addition, my course kan Communication, so kena style lah sebab interacting and socializing with people but this kind of social bukan macam liar k kat luar sana. This kind of social is in a good environment. So I just need to be open-minded, keluar dari kepompong kekolotan and do what I want to do. I know which one is right or wrong. Sekarang ni, we're just niat, Lillahi Ta'ala. Jaga diri bebaik, jangan buat maksiat dan Tuhan akan jaga kau, isnt? Nowadays, people were being such extreme! Dulu mana ada. Sekarang dah banyak trend fashion doh. Pakai itulah pakai inilah padahal kalau kau dah rasa benda itu sebenarnya dah elok dah pun, tak payah la extreme sangat. Aku ar paling jadi mangsa dengan seorag kawan ni. Yelah.. aku tahu dialah bidadari syurga, aku ni bidadari neraka.. Dosa pun berbakul-bakul, tapi agaklah.. Life is an option. Kau pilih jalan bengkang-bengkok, kau mungkin akan sesat, kau pilih jalan straight, in shaa Allah kau jumpa pintu keluar. Agaklah sampai kesalahan aku perlu ke kau tag a photo which show my mistake. Tolonglah, tak payah extreme sangat weh. Aku pelik sikit zaman sekarang, extreme gila padahal dulu-dulu mana ada. Aku paling tak suka benda yang mudah dirumitkan. Kau ni hidup zaman batu ke. Nak tegur orang bukan cenggitu caranya.

So my new friends now, i feel better when I meet Aisyah, Jihan and Fandi. They're such gila-gila and terrible! Perangai setan gak macam aku. Bila bukak mulut bercerita, sampai sakit mulut aku asyik ketawa tak sesudah. Yang aku perasan this member, bila dah seronok-seronok akhirnya membuka cerita tentang pengajaran yang diperoleh. "People sekarang mudah kena culture shock, apepun kau kena jadi diri kau sendiri. Kena ada pendirian tetap." Ya, definitely. Sumpah first time kata-kata Jihan membuatkan aku terfikir yang sangat mendalam, deepnya. Aku pun culture shock jugak dulu masa study foundation, semua bertudung pastu aku sorang je tak bertudung. At last aku bertudung, ceh macam tak ikhlas pulak sebab ikut trend. Almaklumlah culture shock. Now memang aku sedar sangat! I need to be myself. The real me was The Past, Now, and Forever. Cuma yang berbezanya, I covered which I shuld cover it off, dah stop scandaling and coupling, dah stop mencarut in publicy, jaga batas dan jaga ibadah. Semuanya aku buat kerana Allah weh.. He gave me everything, aku je buta tak hargai. Ya Allah.. moga aku dikurniakan Huznul Khatimah. Biarlah aku hidup di dunia ni learn lots of things, cari ilmu, cari pengalaman, cari agama dan pengajaran. Biar semua tu menyedarkan aku. Aku tak kesahlah pahala ke dosa ke. Kita masuk syurga kadang bukan sebab amalan, kadang sebab rahmat/belas kasihan dari Allah. Syurga tu milikNya. Dia nak campakkan hamba dia di mana-mana sahaja yang Dia kehendaki dan kita di dunia carilah rahmat Allah, buat baik dengan parents paling penting, yang dah kahwin tu taatlah pada suami dan jangan buat orang disekeliling kau benci dengan kau sebab perangai kau yang annoying dan tak sedar diri tuh! Fandi kata kat aku, "Alaa Lala... semua orang buat dosa. kita semua takkan pernah terlepas...".

And moreover, I dont know how to express the feeling. I have someone which is everything to me. Of course, special one. Nak kata couple pun tak, bercinta lagilah tak! But aku sendiri tak tahu what is my feeling towards him sebab aku pun memang tak percaya Love. Aku hanya trust one thing kalau bercinta sesama manusia, iaitu after nikah. As a husband and wife. Now, cinta aku memang hanya pada Tuhan. Kalau nak tahu, there's few people yang aku sayang. SAYANG. And the way I love them semua sama level. Parents, siblings, bestfriends and close-friends and boyfriend memang takde ar but only him. Why? Because family, kawan, suami, anak-anak itukan semua pinjaman sementara. Allah bule tarik bila-bila je. Mereka takkan kekal bersama kita. Ye, walaupun parents. Cuba korang fikir.. Aku bukan jenis yang suka labelling, levelling people. Yang utama dan cinta aku hanya pada Tuhan and then after Allah, barulah Prophet Muhammad, parents, siblings, friends ape semua. Dan yang terakhir apa? Myself. Diri aku sendiri. Imma selfish person, but only towards strangers lah dan aku sanggup terluka daripada melihat golongan yang aku sayang ni terluka. Aku tak bule kalau mereka merajuk dengan aku. Aku akan pujuk sampai okay! Sanggup aku abaikan diri, tak makan just kerana mereka yang aku sayang. Hm.. sungguh ar, aku nak cari lelaki yang bule jaga hati aku pulak, of course a husband lah kalau gitu. Payah nak ambil hati aku sebenarnya. Wakaka. Ni dah lari tajuk. Aight, I dont know how to tell him. To explain. Seems like he cant understood me well, whats is going surround me. To think twice, who am I to him? Well I try to ask him, tricky him nak suruh dia bukak mulut ar kenape pilih aku en. Serious ar aku cakap, even kalau dia nak gaming aku, takkan bule ar buat sebab ikutkan hati aku ni dah memang lunyai, hancur. Nak permainkan macam mana lagi? Dia nak duit aku? haha.. aku pun mintak duit parents! Makan pun pakai mealplan card. Haha. And the worst is yang lelaki inginkan, tett.. faham2 jelah. Haha, ingat senang nak dapat? But I think takde pulak dia jenis cemtu, harap-haraplah. Furthermore, I rarely meet him and tak pernah keluar pun dengan dia kemana-mana. Ah, penat aku perah otak apa yang dia nak sebenarnya??! Im not a gewd girl, kadang baik kadang sial sikit. Hmm.. jadi nak apa?? You're telling me why.. I sometime think, kenapa Allah hadirkan dia muncul dalam hidup aku eh? Whether as a blessing or lesson. And if he cant accept me just the way I am, he can find another girl. Another innocent and gewd girl. Not like me. Ego and Jealous. Hm.. that two feelings. I know both of us have that two feelings. Yang pasti hadirnya dia buat aku belajar untuk setia. Almaklumlah aku dulu jenis yang tak stick pada satu, pantang nampak yang handsome semua nak sapu. Tiap kali aku outing kan, berpoya-poya, aku taktahu kenapa aku bule teringatkan dia time tengah berseronok, atau aku memang cenggitu? Kata pada diri, "Lala.. kalau kau setia, dia pun akan setia pada kau. Kalau kau buat maksiat, dia pun buat maksiat." Terus aku control diri aku, jalan pandang boutique/baju/kasut/make up daripada cuci mata. Kan.. itulah yang aku rasa sekarang. Tapi bila study, memang aku akan dahulukan ilmu. Mungkin betullah, hadirnya dia memberi pengajaran buat aku, as a partner susah senang. If kalau betullah dia orangnya, kalau betullah his existence as a blessing, he shuld trust me, accept the way I am and just like me! Apa yang aku rasa, dia pun rasa. Apa yang aku buat, dia pun buat benda yang sama. Ini macam a chemistry secara kebetulan dan tanpa disedari you know, yang tahu hanya Ilahi. Hanya Allah sahaja yang tahu, yang mengatur, menentukan dan menilai. Moga dia titipkan rasa cinta di antara aku dan dia. Yes, love. Love that come from Allah, bukan cinta-cinta stupid yang kerana nafsu semata-mata. Ini cinta, dunia akhirat. Sekarang? hm. belum lagi. Aku pun nak tengok sejauh mana dia bule tahan dengan aku. Tapi aku tak suka bila dia mengelak daripada persoalan aku. Still, im wondering what he wants?

He have worries in which if i turn back to be like in the past. Ahha. You know, I never change. Dulu sekarang semua sama je. Apa yang change adalah mengikut jalan Allah. Aku tutup apa yang terbuka, kembali pada Ilahi semula. He's actually does not worry about my safety, healthy ke hape semua but he shuld worry if aku dah tawar hati. Sebab bila aku dah tawar hati, dah putus asa dengan seseorang tu, dah memang takleh lagi, aku akan tinggalkan macam tu je. I dont care. Ada banyak lagi lelaki lain. Entahlah... susah sangat nak cakap, bagi nasihat pun macam tak lut je. Heyy jarang gila aku bagi nasihat kat orang, sebab dulu aku jenis pengaruh orang buat benda jahat, drag them to da hell. Hanya orang tertentu sahaja yang aku akan giving advice, caring semata-mata semua ke jalan Allah (sekarang nilah). But entahlah sama ada dia memang memain or dia dengar tapi tak endah or dia pick up my words tapi diam-diam je entahlah. Buang masa bercakap dengan orang tak hargai sebenarnya. Tunggu masa je aku nak blah if he give a shit, but if and only if he's giving a damn for me. Aku tak kesah pun.. its fine. Takde terfikir nak tinggalkan dia macam aku tinggalkan yang lain tu, because to be compared he and guys before him, dia yang paling aku jujur dan tak hipokrit and everything I guess. Now I just go with the flow. Aku pilih dia pun sebab naluri hati, tawakal pe semua malas nak mention sini. Tiada selain itu rasanya. Benda tak pasti I guess I dont need to think like crazy. Doa jelah bebanyak. In shaa Allah. Yang aku harap both of us be together, saling memerlukan untuk melengkapi dan memuliakan supaya dapat sama-sama menuju jalanNya.
Memandangkan aku dan dia pun perangai macam hape, harapnya bersatu agar saling mengingati -.-

"Cinta yang sebenar adalah ingin bersama ke SyurgaNya,
maka,
Apa-apa sahaja yang membawa ke Neraka 
Itu bukan Cinta namanya" - Hilal Asyraf.



About The Author

Malaysia Blogger. Assistant Producer at Bernama News Channel. Bachelor's Degree holder in Communication, Universiti Putra Malaysia.

You May Also Like

0 comments