WELCOME, READERS!

I'm Lala. 8 years in blogging based in Malaysia. English writer. Bachelor's degree in Communication at Universiti Putra Malaysia. Former Radio Presenter at PutraFM and Former Journalist Trainee at BERNAMA. I currently work as Assistant Producer at Bernama News Channel (astro ch 502).

View my complete profile


For advertising, collaboration, sponsorship, event coverage, product review etc, kindly reach me at lalarahim@hotmail.com


WELCOME, READERS!

I'm Lala. 8 years in blogging based in Malaysia. English writer. Bachelor's degree in Communication at Universiti Putra Malaysia. Former Radio Presenter at PutraFM and Former Journalist Trainee at BERNAMA. I currently work as Assistant Producer at Bernama News Channel (astro ch 502).

View my complete profile

For advertising, collaboration, sponsorship, event coverage, product review etc, kindly reach me at lalarahim@hotmail.com

Kikis semua agenda jahiliah dalam diri

by - July 06, 2014
I dont know why but i always sleep late at night until 4am so yesterday langsung tak tidur. Lepas sahur dan solat subuh aku akan terus tidur sampai zuhur, what a terrible-girl am i? For the first time aku jadi macam tu, malam je active tah pe benda yang menghasut aku, pasti akan ada je agenda aku malam-malam contohnya sekarang tengah typing untuk entry ni dan sudah pukul 2am. I dont know why but i just cant sleep for a whole night! I had promised myself to sleep early and wake up early in the morning but i keep repeating the same routine! Hmm... teruknya aku sekarang, hidup makin tak berdisiplin. Sometimes aku baca buku, baca majalah dan decorating bilik aku but i wont chat with someone. Lagipun alhamdulillah walaupun aku makin tak berdisiplin tapi aku dah semakin menjauhi perkara-perkara yang aku sangat lemah; bergaul dengan lelaki, chatting, membuang masa, dengar music terlalu kerap kecuali tidur berlebihan je tak buang lagi hee. Tahu tak yang aku dah stop semua perkara-perkara negatif yang Lala (yang lepas) selalu buat. Alhamdulillah see, i know i can do it. Allah betul-betul dah mengajar aku hardly selepas Dia hadirkan AH dalam hidup aku. Pasti ada hikmahnya... so aku harap selepas dia, aku akan jadi lebih baik dan kuat berbanding dahulu. Aku nak jaga maruah dan hati aku hanya pada yang selayaknya, namun bukanlah pada dia. Dia hanyalah seorang ajnabi yang aku tersilap menaruh harapan sedangkan aku pada dia langsung tiada makna. Semuanya dusta. Aku tak tahu apa yang dia sedang lakukan sekarang mungkin sedang tidur. Kekadang aku wondering jugak, selepas aku adakah dia akan keep on going mencari pasangan dia, i mean perempuan lain untuk dia jadikan teman? Aku tahu rupa paras sangat penting bagi manusia dalam mencari pasangan hidupnya sebab aku pun ingin yang sejuk mata memandang, tapi dia lebih teruja melihat perempuan-perempuan cantik lepastu nak puji berlebihan, sedangkan aku pulak buruk pada pandangannya. Nafsu sebenarnya tu. Dah lah maafkan aku andai tersilap menulis atau tersilap mengandaikan dia sebab aku pun insan yang serba kekurangan. Aku cuma wondering dengan dia tu. Enough. Semuanya dah berakhir. Aku tak mungkin jatuh hati pada yang salah, sungguh-sungguh aku berdoa pada Allah agar aku kalau jatuh hati sekalipun biarlah aku jatuh hati pada jodoh aku.

Masa tengah kemas bilik tadi, aku terjumpa barang-barang lama aku dan aku ternampak nota aku dengan AK, ex-boyfriend aku masa asasi. Omg aku tak buang lagi nota tu?? Hmm.. nota tu kitorang tulis masa tengah dengar lecture dan ktorang sangat mengantuk, kekadang aku dengan dia duduk bersebelahan dalam class. Aku flashback balik diri aku masa dengan dia dulu, pun mengajar aku menjadi yang lebih baik lagi. Haritu masa aku dalam bus upm nak pergi ke kelas, aku ternampak dia dan girlfriend baru dia dekat bustop. Well, aku hanya memandang dari jauh. Cara dia senyum pada perempuan tu sama macam cara dia senyum pada aku, cliche bukan? Nope, aku langsung dah takde hati pada AK lagi sebab sebenarnya hati aku masih pada AH, until.... now. Aku rasa aku nak fix hati aku dulu dan baiki hubungan aku dengan Ilahi dan ibubapa barulah aku akan bersedia mencari lelaki lain. Sebab aku taknak dengan cara mencari lelaki lain dahulu and then fall in love with new one baru aku boleh lupakan AH sepenuhnya. Aku taknak asyik keep going macam tu. I rather being alone than being dejected all over again in relationship. In addition, aku dah buang perangai aku dulu so memang taklah aku nak melayan lelaki.

Okay to tell the truth, memang ada lelaki lain sebenarnya nakkan aku tapi aku tak ada perasaan langsung kat dia, k ini bukan nak perasan k. Aku risau je kalau ada yang betul-betul fall in love dekat aku sebab aku sendiri tahu yang aku tak mungkin dapat membalasnya. I dont want to hurt anyone internally or outernally. Maaf, kalau betul-betul sukakan aku tolong jangan luahkan pada aku tapi luahkan pada Allah. Kalau Allah kata ya, in shaa Allah akan terbuka hati aku tetapi jikalau Allah kata tidak, maka, ada yang lebih baik daripada aku. Aku harap ada yang membaca ni hehe sebab disinilah tempat aku meluahkan rasa.

Lagi satu perangai buruk aku yang dulu adalah kerap posting about daily life aku dekat social media. Setiap hari setiap masa nak update. Sekarang dah ada instagram lagilah. Nak tahu, most of the picture on my instagram has been deleted sampailah tinggal 131 photos. Hehe. Aku langsung tak ambil kesah perkara tu semua. Duniawi je. Lagipun seems like macam takde life tau. Aku ada kenal seorang member ni perempuan, dan study dekat upm satu course dengan AH, like everyday dia update gambar dia buat muka macam tu macam ni sampai aku rasa minah ni dah macam orang perasan, oh mungkin followers dia ramai yang sukakan dia punya gambar, puji itu ini aku bukanlah nak kutuk sebab ini aku cuma nak bagi example. Dia, aku tengok sama macam diri aku yang lepas haha. Kira tak mengumpat pasal aku tak mention nama dia. But please, muslimah-muslimah sekalian, mahalkan diri anda. Jaga aurat, jaga batas pergaulan thats all. Mujahadah memang pahit tapi syurga manis bukan? Jangan contohi seperti yang aku cerita di atas sebab perempuan tu aku tengok sama macam diri aku yang lepas, dia tak faham lagi tu. Aku doakan dia terbuka hati untuk mengenal apa itu aurat dan hijab. In shaa Allah, aku tak berbalik pada masa lalu aku sebab aku dah serik.

Bismillahirahmannirahim. Moga aku istiqamah dalam setiap amal yang aku lakukan. Aku pun tak sempurna, perjalanan hijrah aku masih belum sampai ke destinasi yang aku inginkan sebab setiap langkah aku selalu jatuh. Aaaku jatuh lalala suka dengar lagu Liyana Fizi - Jatuh. Aku juga mendoakan insan yang masih lagi lalu lalang dalam fikiran aku menjadi lelaki yang soleh, yang lebih baik dari sebelumnya. Aku sayangkan dia jauh dari sudut hati gitu, aku masih fikirkan dia, aku masih lagi ingin ambil tahu tentang dia, cuma kekadang i was blinded by hatred sebab kita perlu lupakan orang yang sudah lupakan kita. Dia pun entah-entah sudah berpunya yang baru, sudah berganti. Lama-kelamaan, aku harus hilangkan rasa ini. I have to stop care about him. Actually dulu masa aku dengan AK, prinsip aku "I will stop loving him until he doesnt need me." aku pernah kata kat dia and i did it succesfully. Dengan kudrat Allah, memang benar perasaan pada AK terus lenyap begitu sahaja sebab hati aku kata memang dia dah tak perlukan aku, dia dah ada pengganti.


About The Author

Malaysia Blogger. Assistant Producer at Bernama News Channel. Bachelor's Degree holder in Communication, Universiti Putra Malaysia.

You May Also Like

0 comments