H e l l o!

I'm Lala Rahim. Blogger based in Malaysia. Just a girl who never stopped to appreciate the beauty above me.

View my complete profile


For advertising, collaboration, sponsorship, event coverage, product review etc, kindly reach me at lalarahim@hotmail.com


H e l l o!

I'm Lala Rahim. Blogger based in Malaysia. Just a girl who never stopped to appreciate the beauty above me.

View my complete profile

For advertising, collaboration, sponsorship, event coverage, product review etc, kindly reach me at lalarahim@hotmail.com

Copycat detected? #LOL #Bestseller

by - February 18, 2015

"It's okay to fall in love again but next time, bring Allah with you." - Sederhana Indah

Okay I kinda love this amazing speech given by my tumblr-buddy, Sederhana Indah. Tahun lepas dia tulis dekat blog tumblr dia. So this is his LINK but unfortunately dia dah delete permanently tumblr dia atas sebab-sebab tersendiri. But still, I got the reblogged from others. Search dekat google ayat ni betul-betul sebijik. Banyak gila keluar, famous ayat ni.





See the pictures above? Nampaklah kan credit dia via Sederhana Indah and the date of reblogged. Lepastu ternampaklah satu retweet by my friend on twitter, here  photo 14.gif


Wtf?  photo emoterage.png Macam sama je ayat dia. Lebih kurang. Kenapa tweethandle tu, Tinta Hamba credit pada Diagnosis2 dan Dr. Anwar Fazal. This make me so interested to dig the issue by detail. Taktahulah speech by Sederhana Indah tu memang umum ke tak sebab semua orang can think and create it by their mind kan. Diagnosis tu ape benda? So my friend told me itu buku, bestseller pulak tu!! So yeah.. this is the book.


Aku taktahu pulak pasal buku ni. So apa benda isi yang tertulis dalam buku ni pun aku taktahu pape so aku tak boleh nak create any speculation unless kalau aku dah baca buku ni then aku boleh la buat review kan. What can I do is, Googling. And what I found is, banyak gila tweets dan semua credit pada that book #Diagnosis2





Copycat detected. Hahahahah. 

I am so confuse ni,  ayat tu yelah walaupun sebaris (tapi penuh makna) bukan ke Sederhana Indah yang create this speech? Sebabkan ayat sebaris simple ni pun boleh kena jual. Yang dapat nama orang lain, bestseller pulak tu wkakaka wtfish. Kalau betullah buku Diagnosis 2 ni kot2 cari source pun daripada tempat lain kan ter-copy ayat Sederhana Indah. Sebab make sense what kalau kita nak cipta sebuah buku, kita mesti akan dapatkan maklumat daripada internet ke, kawan-kawan ke, pengalaman ke anything. Takkan la semua isi dalam buku kita tu berdasarkan daripada minda dan hati kita en. Bullshit.  Wallahu 'alam. Kalau betullah main copy ayat orang je, memang loser ah! Hahahahah.


Well aku hanya sebagai seorang pemerhati dan pembaca. Dan kalau nak jadi penyiasat pun boleh. This is my blog I can write anything that I want here. Tkpayah nak bash aku pulak sebab siasat benda ni. He's one of my best buddy ever, so suka hati aku lah. Get his twitter here,

About The Author

Malaysia Blogger. Assistant Producer at Bernama News Channel. Bachelor's Degree holder in Communication, Universiti Putra Malaysia.

You May Also Like

10 comments

  1. terima kasih Dla :)

    I don't need ribuan follower. ada satu kawan macam Dla pun saya bersyukur sangat.

    terima kasih! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No prblem. You gave me lotsa advices! Apa yg saya buat ni sikit je.. :)

      Delete
  2. I really admired him actually. All the words he tweet are beautiful but then..
    I'm speechless :O
    Thank you lala for this post.

    ReplyDelete
  3. kak lalaaaa omg tu buku bestseller, dr phd pulak tu hahahah ok kalau beliau copy pun knp tak letak credit dlm buku lololol. sederhana indah is one of my fav twthandle anyway ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah kan.. wallahu alam. Sederhana indah tu is my friend by the way hahaha dia mmg ramai peminat wakaka

      Delete
    2. thank you :)

      Dilla : that "wakaka" make me laugh hahaha.

      Delete
    3. Shukri : kan.. hahahha, siapa yang baca entri ni je mesti akan terkejut kisah plagiarism haha

      Delete
  4. kak lalaaaa omg tu buku bestseller, dr phd pulak tu hahahah ok kalau beliau copy pun knp tak letak credit dlm buku lololol. sederhana indah is one of my fav twthandle anyway ^_^

    ReplyDelete