WELCOME, READERS!

I'm Lala. 8 years in blogging based in Malaysia. English writer. Bachelor's degree in Communication at Universiti Putra Malaysia. Former Radio Presenter at PutraFM and Former Journalist Trainee at BERNAMA. I currently work as Assistant Producer at Bernama News Channel (astro ch 502).

View my complete profile


For advertising, collaboration, sponsorship, event coverage, product review etc, kindly reach me at lalarahim@hotmail.com


WELCOME, READERS!

I'm Lala. 8 years in blogging based in Malaysia. English writer. Bachelor's degree in Communication at Universiti Putra Malaysia. Former Radio Presenter at PutraFM and Former Journalist Trainee at BERNAMA. I currently work as Assistant Producer at Bernama News Channel (astro ch 502).

View my complete profile

For advertising, collaboration, sponsorship, event coverage, product review etc, kindly reach me at lalarahim@hotmail.com

My windows 10 overview and some problems fixed

by - August 11, 2015
I want to write this entry in bahasa but I don't know to translate the title above into bahasa melayu however this entry will be written in Malay (sebab review semua untuk Malaysian). Jadi hari ini saya baru sahaja upgrade dari windows 8 ke windows 10 haha hambek kau setelah beberapa minggu menunggu notification daripada windows ahh macam bodoh je rupanya boleh je download dekat website windows tu ha.

This is my desktop look like, Well I love to use Bring Me The Horizon's wallpaper because it's so smart, make me alive and because I love some of their new songs.

 Apa yang perlu anda lakukan untuk upgrade ke windows 10?
Persediaannya ialah haha kesabaran yang tinggi. Mula-mula saya refresh dan reinstall laptop saya ada dekat setting, tapi korang tak boleh jugak pandai-pandai format korang punya laptop sendiri sebab semua akan hilang. Saya adalah back up plan saya, microsoft 2013 pun saya ada dia punya crack download dekat torrent. I just need that. Files etc bolehlah korang buat back up sendiri dalam hard disk ke hape.

Okay selepas sudah format ahh tak payah format pun takpe saya cuma nak bagi dia fresh and clean! so that my computer will run smoothly. Kalau tak pandai format teruskan updates dekat setting > windows update. Update lah segala benda sampai computer korang up to date. And then upgrade pula ke Windows 8.1. Eh update dengan upgrade lain tau jangan salah sangka pulak. 

Selepas upgrade ke Windows 8.1, saya teruskan update segala benda yang perlu update dalam Windows 8.1 sampai laptop saya up to date. Setelah itu, korang akan nampak sebuah button windows yang kecil pada toolbar sebelah kanan, bukan kiri tau kanan. Bila hover pada button tu dia tulis Windows 10. Haa, reserved.

Okay selepas reserved, kalau nak tunggu notification daripada windows memang haram takkan muncul, itu yang saya silap tu yelah manalah nak tahu. Okay cut it short, korang pergi ke link ini https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10

Dah click pada link tu korang bacalah apa yang patut system requirement semua tu nak tengok computer korang compatible ke tidak dengan Windows 10. Ada nampak tak Download Tool, haa pilihlah sama ada 32-bit atau 64-bit. Kalau nak tahu computer korang jenis apa boleh tengok pada PC Info. 

Cara install dia korang pergi ke link ni pulak, ada blogger ni buat entri cara install dalam bahasa melayu jugak, http://caspositif.blogspot.com/2015/08/tutorial-cara-install-windows-10-guna.html


My Windows 10 Review: I'm using Asus A450LC 64-bit.

My Task View. Multi tasking, boleh tengok semua folder / tab yang tengah running.

Saya masih sedang personalize semua ni, susun cantik-cantik. Saya ingat nak buat dia macam keluar newsfeed pada setiap apps so that I just read from that view. Lepastu pin to start segala tools yang saya selalu gunakan. Game tu hmm rasa macam nak uninstall sebab dah main coc je dalam phone haha

Ehhe, twitter dan youtube. Cantik dia punya design, like what I wanted. Lagipun saya dah lah ada OCD memang sesuai lah kalau nak organize.

I just love the icons' design. It's so cute and so easy to access.

Windows 10 memang cantik dan nampak macam professional. Lebih bagus berbanding Windows 8. Mula-mula memang la taktahu guna tapi pepandai lah korang godek-godek. 


image What problems I encountered?
 Touchpad is not working. Tiba-tiba je saya ada masalah dengan touchpad saya, dia macam tak boleh detect dan tak boleh gerak pun, dah restart banyak kali tetap tak bergerak padahal masa mula-mula boleh je berfungsi. Ni rupa-rupanya masalah Elan dan juga Asus Smart Gesture yang sudah lama so korang kena update yang baru. Macam ni, pergi dekat Control Panel > Setting > Uninstall Program > Uninstall Asus Smart Gesture. Lepastu Restart computer. Click link ini http://support.asus.com/download/options.aspx?SLanguage=en dan tulislah laptop korang model apa, contoh A450LC, itu saya punya. Kalau laptop jenama lain maaf taktahu, korang kena google sendiri and find the answer. Lepastu select OS: Windows 10. Click Touchpad dan download lah Global DLM. Selepas sudah download, unzip pulak file tu dan cari Setup TPDriver. Okay selepas setup, restart semula computer. Done. Dah boleh guna touchpad seperti biasa.

 My computer is running slowly. Yup, mula-mula je dia macam hang. Lepastu selepas digunakan it runs smoothly as usual. Better lah kot. Senang, cantik pulak tu. Nasib baik saya format awal-awal hahaha biarkan computer ni kosong dalam Drive C. Segala music, gambar etc simpan dalam drive yang lain ataupun external. 

 Microsoft Edge. A new browser tapi macam biasalah lambat jugak macam Internet Explorer, saya dah compare dah google chrome lagi laju walaupun chrome ni kadang-kadang annoying. Lagipun senang google chrome sebab saya pengguna account google so senang nak access, segala password sudah tersimpan disitu. 

 Cortana. Tak macam Siri hahahhaha.

Harap dapat membantu. Itu jelah masalah yang saya hadapi, lepastu korang uninstall lah segala benda yang tak berguna sebab buat computer jadi lebih berat, gunakan computer untuk yang penting-penting sahaja. Stay tuned, 

About The Author

Malaysia Blogger. Assistant Producer at Bernama News Channel. Bachelor's Degree holder in Communication, Universiti Putra Malaysia.

You May Also Like

2 comments

  1. Replies
    1. a'ah smart sangat, apis dah download windows 10 ke belum, ke pakai mac ehh

      Delete