WELCOME, READERS!

I'm Lala. 8 years in blogging based in Malaysia. English writer. Bachelor's degree in Communication at UPM. Former Radio Presenter at PutraFM and Former Trainee at BERNAMA.

View my complete profile


For advertising, collaboration, sponsorship, event coverage, product review etc, kindly reach me at lalarahim@hotmail.com


WELCOME, READERS!

I'm Lala. 8 years in blogging based in Malaysia. Bachelor's degree in Communication at UPM. Former Radio Presenter at PutraFM and Former Trainee at BERNAMA.

View my complete profile

For advertising, collaboration, sponsorship, event coverage, product review etc, kindly reach me at lalarahim@hotmail.com

I believe that if I did not get things that I want in my life, Allah will give me another one. New. And better. I did try my best to get something I want but if I still didn't get it even lose it, I am not the one who loss. I believe that everything happens for a reason. I put all my hopes on Allah and He is with me. Redha. Tawakkal.
I wanna make myself happy. Like before. *Flashback* I'm tired crying myself out loud every time when I go to bed. I even can't close my lashes and overly think about "things that will never happens" until I lose control and wake up that I've lost everything in reality. That was me- before. I was perpetually confused about what I really want in life. Flashback end.
Just because I'm losing doesn't mean I've lost. I'm learning to stand up for the things I want and the people I love.

Sepanjang mengikuti lawatan ke RTM ini macam-macam informasi yang saya dapat tentang bidang penyiaran, pengalaman yang berharga jugaklah sebab dapat kesempatan lihat syarikat penyiaran bertugas, jumpa wartawan, pembaca berita, penyampai berita dan krew-krew yang bertugas. Lebih-lebih lagi saya kan mahu jadi wartawan penyiaran jadi baguslah saya mengikuti lawatan ini. Lawatan ini sebenarnya anjuran oleh kelas Penerbitan Dokumentari tetapi saya datang sekadar mengikuti rakan-rakan yang mengambil kelas itu dan bagi menambah pengetahuan tentang penyiaran. Kami tiba di sana pada pukul 9 pagi ada staf yang handle kami masa itu.

Sebenarnya kami dah sampai awal pukul 7am sebab bertolak sepatutnya pada pukul 7.30am tapi tiada siapa yang berada di fakulti macam biasalah janji melayu selalu dicapati.

Tahu takk sampai je di Wisma TV, pihak RTM yang mengendalikan rancangan Selamat Pagi Malaysia terus bawa kami ke studio dan bersiaran langsung hahaha
Briefing tentang sejarah RTM dan sebagainya.
Actually RTM ni dia punya equipment dan format dia adalah yang terbaik berbanding dengan syarikat penyiaran yang lain sebab format dia memang setaraf dengan CNN dan BBC

Beralih pula ke bahagian berita. Jadi yang korang nampak banyak-banyak screen TV ni adalah rakaman yang mereka akan siarkan ke televisyen di rumah
Okay ini masa tengah on air siaran berita waktu tengahari.

Saya suka sangat gambar ini, dapat berbual bicara dengan pembaca berita selepas dia habis on air berita tengahari tadi. Dan saya tertanya-tanya semua pembaca berita kena hafal berita ke? macam mana kalau tergagap ke hape haha, jadi rupanya ada skrip di screen camera. Masa ini kami suruh dia baca berita and wow so impress!
Bergambar beramai-ramai dengan pembaca berita semasa RTM di studio
Waktu ni kitorang macam "ohhhhh" hahaha selepas dapat tahu trick pembaca berita.
Equipments dalam studio berita, korang nampak tak ada satu screen paling kanan tu (separuh) itulah skrip berita.
In shaa Allah suatu hari nanti. Ambil aura dulu. Masih belajar.

Beralih pula ke Wisma Radio. Tadi bahagian Wisma TV. Jadi kami masuk ke konti MuzifFM cuma MuzikFM ni keudara hanya di online streaming, dia tiada frekuensi. Berjumpa dengan DJ Aliff.
Semua pakat nak tengok muka keluar dalam website diorang, so lihat gambar di bawah
Muka keluar online streaming di Galakzi Muzik haha.

Akhir sekali lawatan ke Muzium RTM
Masa melawat muzium, selfie lah ape lagi. 

 
 

"Rumah Lala, rumah Lala." hahahha siot doh diorang ni

 
 
Those 3 handbags that I mostly use whenever I go to class, for travel or for hang out. All the sizes are different, and just nice, suit me and I really love them all.
I added another two bags on this picture. For dinner or night outing, I will use Quilted, it's black and suit every styles. And I also have my backpack for laptop or sometimes I use it for travelling.
Alright, this is the very important case for me. You see, I have 3 handbags that I will change depends on my mood or style so this case ease me. I just take this case out from bag to bag. It contains my phones which I got 2, 3 phones actually, car keys, hand sanitizer, perfumes, powerbank, lotion, mini fan, eye drop, aromatherapy fresh care, pencil case, make up pouch, matric card and another folded bag in case needed for shopping.
What's in my bag? Yup all of these haha it's kinda heavy but those are all my essentials. I carry everywhere I go except if I go to the market or some near places. Thank you for reading