WELCOME, READERS!

I'm Lala. 8 years in blogging based in Malaysia. English writer. Bachelor's degree in Communication at Universiti Putra Malaysia. Former Radio Presenter at PutraFM and Former Journalist Trainee at BERNAMA. I currently work as Assistant Producer at Bernama News Channel (astro ch 502).

View my complete profile


For advertising, collaboration, sponsorship, event coverage, product review etc, kindly reach me at lalarahim@hotmail.com


WELCOME, READERS!

I'm Lala. 8 years in blogging based in Malaysia. English writer. Bachelor's degree in Communication at Universiti Putra Malaysia. Former Radio Presenter at PutraFM and Former Journalist Trainee at BERNAMA. I currently work as Assistant Producer at Bernama News Channel (astro ch 502).

View my complete profile

For advertising, collaboration, sponsorship, event coverage, product review etc, kindly reach me at lalarahim@hotmail.com

Cara yang betul untuk memicit jerawat

by - November 12, 2015
Hai! Saya nak kongsikan tentang langkah-langkah untuk memicit atau memecahkan jerawat dengan cara yang betul, saya dapat info ini daripada twitter dan langkah ini didemonstrasikan oleh Dr Mehmet Oz dalam Oprah Winfrey. Sebab semua orang akan mengalami jerawat kan, and it is so irritating till we pop it here and there tapi kebanyakan orang selalu picit jerawat dengan cara yang salah termasuk saya sendiri haha. Okay, here's the correct ways to pop a pimple so we can avoid infections and scars. Gambar mungkin menggelikan.

First, kena kenal dulu which level of pimple yang kita perlu pecahkan jangan main picit je karang jadi makin teruk pulak boleh berparut tau dan kemerahan. Buruk muka korang nanti.



That's all the techniques from Dr Oz. Re-published on my blog. Sorry if I used manglish on this post because I used to use english language so it makes me feel awkward and blank when typing malay but that doesn't mean I don't speak malay okay cuma dah biasa typing dalam english bila nak tulis bahasa melayu rasa blank you'll feel me.

About The Author

Malaysia Blogger. Assistant Producer at Bernama News Channel. Bachelor's Degree holder in Communication, Universiti Putra Malaysia.

You May Also Like

16 comments

  1. Wahhh tips yg bagus. Nanti nak cuba laa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, jerawat naik nanti cubalah hahahhaha

      Delete
  2. Hew hew. Okay, tips akan disemai dlm kehidupan harian. Tq hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah bagus! sebab setiap hari ada je jerawat naik di muka kan.. ;D

      Delete
  3. huhu tak tinggalkan parut ke nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa Allah tak.. dengan cara ini boleh elakkan infections dan juga scars.

      Delete
  4. Wow, kadang kadang pernah gak buat cemni. Tak tau pulak ni sebenarnya cara yang betul. Suka cucuk dengan jarum sebab geram gila bila dia dah masak.

    Phew, masih tak sangka sebelum ni dah pernah picit jerawat menggunakan cara pakar huuuu XD

    ReplyDelete
  5. T_T whoaa hahaha qila benci jerawat ugh ugh ugh thanks for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe,jerawat takkan kekal. Boleh dihilangkan kalau dirawat dengan betul ;)

      Delete
  6. owh, mcm ni rupanya. nice sharing

    ReplyDelete
  7. Huhu.. Tpi sy x brani nk cucuk.. Biar je jerawat tu kering.. Hehe..

    ReplyDelete
  8. wahhh, nice tips. BV selalu usik guna jari jemari je T^T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah sebab takde jarum yang sesuai haha. SO lepas ni amek je jarum peniti dan cucuk bahagian kulit mati tu.

      Delete