H e l l o!

I'm Lala Rahim. Blogger based in Malaysia. Just a girl who never stopped to appreciate the beauty above me.

View my complete profile


For advertising, collaboration, sponsorship, event coverage, product review etc, kindly reach me at lalarahim@hotmail.com


H e l l o!

I'm Lala Rahim. Blogger based in Malaysia. Just a girl who never stopped to appreciate the beauty above me.

View my complete profile

For advertising, collaboration, sponsorship, event coverage, product review etc, kindly reach me at lalarahim@hotmail.com

Hey girls! Entri kali ini saya nak kongsikan tips dan cara memilih warna foundation dengan betul. Check balik foundation yang korang dah beli tu betul ke tidak warna atau shades tu kena pada warna kulit korang? Atau terlebih putih sampai tangan dengan muka lain sungguh?! Well actually mengikut tips Lala (hahahha) kalau foundation korang bila pakai tu nampak cerah atau lebih putih dari kulit muka tettt! Korang dah salah pilih warna foundation ok. Foundation ni bukan boleh buat main, bukan takat pilih asalkan muka korang nampak putih, benda ni sebenarnya untuk memberikan impak flawless bukannya cerah.



This is why foundation is important. Sebab semakin berumur, kulit kita bukan 100% flawless! Hanya baby je takde flaws, nak lawa pakai la foundation wakaka.
With and without foundation images:-

Oleh itu, lala akan kongsikan tips memilih warna foundation yang tepat dalam entri kali ini.
Ketika membeli foundation, mesti kita akan rasa kesukaran dalam memilih mana satu foundation yang sesuai untuk jenis kulit dan warna mana yang masuk dengan kulit kita tak lupa juga foundation ni bermacam-macam jenis contohnya dalam bentuk cecair, stick, krim, padat dan tinted moisturizer. Complicated isn't?



Cumanya lala akan beri tips dalam memilih foundation shades yang sesuai dengan warna kulit. Masa membeli tu, kalau nak tengok warna foundation yang mana sesuai dengan kulit kita, ikut warna leher atau tangan.

Ini contoh bila setiap kali lala beli foundation, lala akan calitkan foundation tersebut pada belakang tangan and of course sebabkan lala berkulit kuning langsat, so I will pick the yellow-toned. (From left: Loreal, Bourjois, Sendayu Tinggi)



Lala pernah salah beli foundation shade which is Sendayu Tinggi Doll Skin. Major mistake lah, dah la pinky-tone tak kena kulit, terlalu putih dan sangat berminyak! So Lala akan pakai Doll Skin ST tu sebagai concealer sahaja bukan foundation. Bourjois Healthy Mix Serum pun okay wangi bau dia tapi dia tak dapat cover totally dan dia tak tahan lama. Akhirnya, Lala bertukar kepada Loreal True Match, well definitely puas hati kot! Dapat murah je beli time promo dekat Aeon Wellness RM46 sebab normal price dia RM60+. So cuba korang tengok after blend gambar di atas, haa itulah warna yang tepat untuk kulit kita. Let's pick it up!






Well it's kinda irritating nak mekapkan orang lelaki sebab diorang ni suka gerak-gerak but anyway I did it! Nampak gembira sangat tengok dia hahahha. Sorry video tak berapa nak elok sebab buat portrait view patut buat landscape kan. So yah, enjoy. Hoping that I can do his make up again in better quality.



He has a dark skin and thick eyebrows, he looks so handsome well I love it! 
Well hello my readers! I hope you guys are doing fine and stay in a healthy mode. It's been a while since my last personal update published on this blog and I've been busy during my internship at BERNAMA which I got no time to blog. So far so good here, got tons of friends and acquaintances, plus to tell you that I'm in a very comfortable zone at my office haha maybe due to being close with the staff members. Besides, I kinda love them more. I know that I am too young to say that I have learned so much things day by day as I take it a challenges for me to live.

Today I posted this entry because I just finished my article write up about MAHA 2016 and it is a relief, moreover, I just had a date last night with someone who I couldn't describe what position he is in my heart! hahahha.



Here I attached my photos and selfie for ya. Recap. Nov - Dec 2016.