WELCOME, READERS!

I'm Lala. 8 years in blogging based in Malaysia. English writer. Bachelor's degree in Communication at Universiti Putra Malaysia. Former Radio Presenter at PutraFM and Former Journalist Trainee at BERNAMA. I currently work as Assistant Producer at Bernama News Channel (astro ch 502).

View my complete profile


For advertising, collaboration, sponsorship, event coverage, product review etc, kindly reach me at lalarahim@hotmail.com


WELCOME, READERS!

I'm Lala. 8 years in blogging based in Malaysia. English writer. Bachelor's degree in Communication at Universiti Putra Malaysia. Former Radio Presenter at PutraFM and Former Journalist Trainee at BERNAMA. I currently work as Assistant Producer at Bernama News Channel (astro ch 502).

View my complete profile

For advertising, collaboration, sponsorship, event coverage, product review etc, kindly reach me at lalarahim@hotmail.com

Cara memilih warna foundation dengan betul

by - December 26, 2016
Hey girls! Entri kali ini saya nak kongsikan tips dan cara memilih warna foundation dengan betul. Check balik foundation yang korang dah beli tu betul ke tidak warna atau shades tu kena pada warna kulit korang? Atau terlebih putih sampai tangan dengan muka lain sungguh?! Well actually mengikut tips Lala (hahahha) kalau foundation korang bila pakai tu nampak cerah atau lebih putih dari kulit muka tettt! Korang dah salah pilih warna foundation ok. Foundation ni bukan boleh buat main, bukan takat pilih asalkan muka korang nampak putih, benda ni sebenarnya untuk memberikan impak flawless bukannya cerah.



This is why foundation is important. Sebab semakin berumur, kulit kita bukan 100% flawless! Hanya baby je takde flaws, nak lawa pakai la foundation wakaka.
With and without foundation images:-

Oleh itu, lala akan kongsikan tips memilih warna foundation yang tepat dalam entri kali ini.
Ketika membeli foundation, mesti kita akan rasa kesukaran dalam memilih mana satu foundation yang sesuai untuk jenis kulit dan warna mana yang masuk dengan kulit kita tak lupa juga foundation ni bermacam-macam jenis contohnya dalam bentuk cecair, stick, krim, padat dan tinted moisturizer. Complicated isn't?



Cumanya lala akan beri tips dalam memilih foundation shades yang sesuai dengan warna kulit. Masa membeli tu, kalau nak tengok warna foundation yang mana sesuai dengan kulit kita, ikut warna leher atau tangan.

Ini contoh bila setiap kali lala beli foundation, lala akan calitkan foundation tersebut pada belakang tangan and of course sebabkan lala berkulit kuning langsat, so I will pick the yellow-toned. (From left: Loreal, Bourjois, Sendayu Tinggi)



Lala pernah salah beli foundation shade which is Sendayu Tinggi Doll Skin. Major mistake lah, dah la pinky-tone tak kena kulit, terlalu putih dan sangat berminyak! So Lala akan pakai Doll Skin ST tu sebagai concealer sahaja bukan foundation. Bourjois Healthy Mix Serum pun okay wangi bau dia tapi dia tak dapat cover totally dan dia tak tahan lama. Akhirnya, Lala bertukar kepada Loreal True Match, well definitely puas hati kot! Dapat murah je beli time promo dekat Aeon Wellness RM46 sebab normal price dia RM60+. So cuba korang tengok after blend gambar di atas, haa itulah warna yang tepat untuk kulit kita. Let's pick it up!




About The Author

23 years old writer. Asst Producer Nine-11. 8 years in blogging based in Malaysia. Bachelor's degree in Mass Communication. Former DJ Radio and Journalist.

You May Also Like

0 comments