WELCOME, READERS!

I'm Lala. 8 years in blogging based in Malaysia. English writer. Bachelor's degree in Communication at Universiti Putra Malaysia. Former Radio Presenter at PutraFM and Former Journalist Trainee at BERNAMA. I currently work as Assistant Producer at Bernama News Channel (astro ch 502).

View my complete profile


For advertising, collaboration, sponsorship, event coverage, product review etc, kindly reach me at lalarahim@hotmail.com


WELCOME, READERS!

I'm Lala. 8 years in blogging based in Malaysia. English writer. Bachelor's degree in Communication at Universiti Putra Malaysia. Former Radio Presenter at PutraFM and Former Journalist Trainee at BERNAMA. I currently work as Assistant Producer at Bernama News Channel (astro ch 502).

View my complete profile

For advertising, collaboration, sponsorship, event coverage, product review etc, kindly reach me at lalarahim@hotmail.com

Hoopoe, skincare and beyond! Untuk pengetahuan anda, produk kecantikan ini ialah buatan Malaysia, natural dan selamat digunakan tidak mengandungi kimia yang berbahaya seperti alkohol dan paraben. Setanding produk antarabangsa tau. Bukan sahaja kandungan natural yang terkandung dalam produk ini malah packaging produk ni pun nampak eksklusif bukan packaging biasa-biasa tu. Besides, the product is quite expensive but it is worth to buy because of their high quality.

Jadi dalam entri kali ini saya akan review 3 produk Hoopoe iaitu masker, pelembap dan bb cream. Seperti sedia maklum, ketiga-tiga produk ini sesuai bagi wajah jenis kering macam saya.


CALMING MASK

Setiap hari Ahad, rutin saya ialah memakai masker. Jadi saya memilih Hoopoe Calming Mask untuk merawat wajah saya setiap minggu. Calming mask ini terus letak je kat muka dengan mudah tak perlu sapu. Selepas mencuci muka pakai facial mask selama 15 minit sampai kering. Gambar di bawah adalah wajah saya selepas memakai calming mask hoopoe, rasa fresh sangat.

Personal Review:

Kulit saya jenis tak cukup air dan sensitif, tapi bila pakai mask ini, tak ada pulak keradangan atau kemerahan, so memang selamat untuk digunakan. Kulit wajah jadi lembut dan gebu je.

Price : RM20 per sheet



PAMPERING MOISTURIZER

Selepas memakai Hoopoe Calming Mask dan bersihkan lebihan air mask kat muka, saya pakai pula Hoopoe Pampering Moisturizer. Mempunyai bahan kandungan seperti


Personal Review:

Kelembapan dua kali bila pakai facial mask dengan pelembap muka ni. Saya suka texture dia cair tapi mudah serap. Satu pam je untuk seluruh muka. Botol dia jenis yang picit so bersihlah sebab tak perlu calit-calit dengan jari sebab sesetengah produk pelembap dibuat dalam bekas, Hoopoe pulak jenis botol picit je, sekali picit memang jimat.

Price : RM120


BB CREAM

Sebelum saya apply mekap, saya gunakan Hoopoe BB Cream bagi kulit nampak sekata. BB Cream ni macam biasalah untuk melindungi kulit wajah kita dari debu dan sinaran matahari, juga saya gunakan sebelum saya nak apply foundation. Kekadang tu bila saya terlewat nak pergi kerja, saya bukak sepeket dan sapu rata pada muka lepastu tak perlu dah pakai foundation, saya alaskan juga dengan compact powder supaya muka tak berkilat sangat.

Price : RM160

Cara Pembelian

Anda boleh hubungi talian atau whatsapp nombor ini: 0162769406
Facebook : Hoopoe Luxuriate Care
Instagram : hoopoe.360
Warisan Bumi Nusantara bakal menganjurkan program "Akustika Kenali Diri" tidak lama lagi buat kali yang ke2. Apa yang menarik tentang program ini ialah majlis ini merupakan program yang berunsurkan keagamaan menampilkan muzik halus dari pemuzik profesional, diikuti dengan bacaan puisi dan penerangan oleh Ustaz Fairus Shah Badli. Pengacara majlis ini adalah YM Datuk Seri Paduka Diraja Ramle Mat Daly dan Ustaz Fairus Shah Badli yang merupakan pakar dalam berceramah mengenai diri dan personaliti.

Objektif utama ialah untuk belajar mengenali diri, serta memupuk dan menanam rasa cinta kepada Allah dan Rasulullah SAW.

Ceramah Diiringi Muzik

Biasanya kita dengar majlis keagamaan ialah ceramah-ceramah yang disampaikan oleh ustaz-ustaz mahupun para ulama', tetapi kelainannya dalam program ini ialah pengisian yang disampaikan melalui persembahan. Macam mana? persembahan akan dilakukan oleh pemuzik kemudian pencerahan daripada persembahan tersebut akan diterangkan oleh ustaz.


Semasa temuramah, penganjur program ada mengatakan bahawa persembahan adalah dari ilham sendiri, penyampaian alunan muzik yang indah akan dapat membuka hati para pendengar serta menyentuh jiwa.

Terbuka Kepada Seluruh Masyarakat

Program ini semestinya terbuka kepada semua masyarakat dan percuma untuk belia hingga dewasa. Ikhlaskan hati untuk hadir ke majlis keagamaan seperti ini in shaa Allah banyak pengisian yang anda semua akan dapat. Lokasi majlis akan bertempat di Padang Ukay Perdana akan diadakan pada waktu malam.

Jom hadir beramai-ramai ke program yang unik dan istimewa ini di Ukay Perdana tidak lama lagi.


I currently used Warisan Bonda Feminine Wash for my Miss V, once a day. I like how the scent and the soft white texture. This is kinda censored posting but yah I wanna talk about it as this is the only feminine wash I used in my daily life. It gives freshness to my Miss V. These are the details.

Pembersih Wanita Warisan Bonda

  • Mencegah kegatalan di bahagian sel-sel kulit yg sensetif
  • Merapatkan dan mewangikan
  • Merawat keputihan
  • Sangat sesuai untuk kulit yg sensitif
  • Diperbuat daripada bahan semulajadi seperti abstrak Aloe Vera, Manjakani, Pudina, Serapat, Tea tree oil, Virgin coconut oil dan Garam bukit
  • Sangat bersih dan selesa serta mengharumkan
  • Produk muslim

Harga

Semenanjung: RM18
Sabah/Sarawak: RM20

Cara Pembelian

You may whatsapp this number at 0139597621 (Sham souvenir store)
Untuk niaga/borong 25 botol - RM10 sebotol


Well I like to use muslim product sebab saya rasa kebersihan ia terjamin, saya pulak jenis tak pakai pembersih wanita yang mengandungi kimia jadi saya pilih yang diperbuat daripada bahan semulajadi je. After 2 weeks using this feminine wash, I don't feel any hesitation to get very active as you know my career life in media production, I don't feel itchy anymore and no more keputihan. Thanks to this product, Warisan Bonda.
Dah lama tak menulis blog about personal sebab saya sekarang dah bekerja. Saya bekerja sebagai Penolong Penerbit di Bernama News Channel (BNC). Dulu nama dia Bernama TV tapi sekarang dah rebrand nama jadi Bernama News Channel. Nanti saya akan tulis pula bidang kerja saya dekat sini, saya handle program harian disini.

Kan sebelum ni saya hanya seorang budak praktikal di Bernama, waktu tu saya memang all out kerja teruk-teruk sebab saya mahukan pengalaman yang berkualiti. Bukan setakat memenuhi kredit di unversiti sahaja. Apa yang saya buat ialah perform sehabis yang mungkin sehinggalah orang mengenali saya.

Alhamdulillah selepas tamat intern 20 Januari 2017 yang lalu, saya dapat tawaran bekerja sebagai assistant producer, saya langsung taktahu kerja apa benda tiada pengalaman tapi terima jelah tawaran daripada boss BNC pulak tu takkan nak tolak lagipun kerja susah nak dapat sekarang.

Unfortunately, pejabat BHEP universiti (UPM) call, rupa-rupanya saya tak cukup kredit! Saya terlepas satu sahaja subjek; 1 subjek = 3 kredit masih tak cukup. Dengan berat hati, saya pun habiskan belajar ambil 1 subjek elektif (nasib baik senang) habiskan semester yang terakhir, starting semester bulan Februari. Bulan April pulak saya dah masuk kerja selepas interview bulan Mac lalu. So, saya bekerja sambil belajar. Saya tamat belajar bulan Jun 2017. Fuhh suffer jugak bekerja sambil belajar ulang alik pergi UPM Serdang selama 2 bulan hahaha dengan assignment dan final exam lagi but I did it. Okay semuanya dah berlalu, sekarang masih menunggu graduasi bulan November 2017.


Tahu tak perkara yang paling buat saya bangga ialah dapat tawaran kerja semasa masih berstatus pelajar. Ibarat batu loncatan gitu. Maknanya saya tak sempat menganggur lah alhamdulillah hasil usaha keras semasa praktikal tidak sia-sia. Walaupun kerja dah bagus, tapi kerja saya ni agak susah dan sibuk sentiasa. Bila orang tanya saya bila saya free dan bila saya bercuti, saya tak dapat nak jawab soalan itu. Tapi saya sukakan kerja saya hashtag i love my job. Jiwa saya memang dalam bidang media, saya taktahu nak kerja apa selain media. Gladly I still can finish my work. Di Bernama, inilah tempat saya bekerja dan belajar, saya suka dengan environment disini dan officemate saya semua best. Boss saya pun baik orangnya. Wish me luck guys. Sekian sahaja cerita mengenai diri saya sendiri. Kerjaya.

I am so excited bila dapat pakai lens dari Bausch + Lomb. Kalau macam Lala sendiri suka Dolly and Sweety Look so contact lens ni memang sesuai untuk Lala sebab dia mempunyai corak permata unik. Selain itu, Lacelle Diamond Daily dan Lacelle Jewel adalah pilihan yang sangat tepat untuk memakai kanta lekap bagi fashionista.


Rekabentuk: Lens ini sangat nipis memang comfortable saya rasa macam tak pakai apa-apa tau, ketebalan dia cuma 0.078mm dan kandungan air 38%. Ok kalau korang nak tahu semakin kurang kandungan air semakin selesa! Perhatian ya semua ramai yang salah anggap benda ni.


Ada nampak tak kotak pink dan biru? Yang kotak warna pink tu ialah Lacelle Jewel saya dapat warna hitam, dia ada 7 warna. Kalau Lacelle Diamond Daily pulak saya dapat warna biru. Ada 3 warna, pakai harian punya. Dalam satu kotak ada 10 pasang lens. Saya akan pakai masa saya pergi event seharian. Saya tak perlu susah payah bersihkan ke apa, pakai buang je.

Harga:
1) Lacelle Jewel: RM68 sekotak untuk 2 keping
2) Lacelle Diamond Daily: RM42 sekotak untuk 10 keping / RM110 sekotak untuk 30 keping
Hi guys!! Finally back with another review. This review is sponsored in any way, Todays review is the G9 Skin Korea Review, have you heard about it? Well I guess neither I am.


When I unpacked the parcel, I was amazed that the packaging of the skincare is super adorable! I feel like I don't want to use it at all because it's too cute. However, I have to do the review as per requested.

Now, onto the review!

I received 3 products in one packaging, 1) G9 Skin White in Milk Whipping Foam 120ml, 2) G9 Skin Milk Toner 30ml and 3) G9 Skin White in Whipping Cream 50g. 

I already washed my hand by using the whipping foam, my skin doesn't feel dry after cleansing so move on to use the milk toner and then whipping cream. The toner is super runny and the cream is concentrated white foam but soft to apply. The formulation rich with Hyaluronic acid which provides the long lasting moisturize effect, skin full with hydration and natural glowing. For the toner, there is no chemical preservatives like paraben and phenoxyethanol. It easily absord into the skin and helps to balance the skin pH and oil.

I guess what makes my hand smooth is the toner and what makes my hand lighten is the whipping cream. Instant toned up. So yeah, bye dull skin!

The Brand Story

G9 Skin from Korea, special formulated with anti-city pollution skincare concept, excludes various skin trouble factors and adds  effective ingredients for healthy skin.

Benefits

Guard 9 : Protect your skin from 9 harmful factors which caused from city life
Good 9 : 9 ingredients to purify and protect your tired skin.
Guide 9 : Have a healthy and beautiful skin after along with these optimized 9 effective guides for your skin trouble.

How to get

Facebook : G9skinMY
Instagram : @g9skin_malaysia

Gonna put some weigh in my handbeg a little more when I bought an iPad. It's for working, nak beli iPad Pro punya mahal masih tak mampu lagipun bukan nak buat kerja2 editing yang berat pun so beli jelah hat yang biasa. Besides, Victoria's Secret got sales 50% discount how could I not buying some stuff from there right?! Well the fragrance cost me : RM79 RM45. Pilih, bayar dan keluar. Got one more stuff to buy at Nose (shoes) tapi size tiada. Habis habis dan habis ah baik tayah jual!
Baru beberapa minggu masuk bekerja di BERNAMA, sebelum ni pembaca mesti tahu yang saya pelatih praktikal di BERNAMA sejak bulan September 2016 tahun lepas, so pada April 2017, saya start bekerja di sana alhamdulillah dengan rezeki yang Tuhan berikan. Kira dah 7 bulan di BERNAMA, saya berkesempatan untuk turut hadir ke Majlis Sambutan Ulang Tahun Ke-50 BERNAMA. Tahniah saya ucapkan kepada syarikat ini.

Majlis makan malam telah diadakan pada 22 Mei 2017 di Dewan Perdana Felda. Waktu ni saya dan rakan-rakan setugas memang enjoy habis sampai lewat malam.

Bergambar bersama dengan rakan-rakan saya di jabatan audio visual aka tv station Bernama News Channel
Biasa kita dengar, "Sumber dari BERNAMA" yang terdapat dalam keratan artikel di mana-mana media cetak dan elektronik kan, hampir kesemua berita yang didapati adalah sumber dari BERNAMA. Sumbangan BERNAMA kepada organisasi media lain, termasuk akhbar, stesen radio dan televisyen serta portal berita juga begitu konsisten dalam memainkan peranannya sebagai penyedia kandungan yang profesional.

Bernama ditubuhkan di bawah Akta Parlimen pada 6 April 1967 dan dilancarkan secara rasmi pada 30 Ogos 1967 bersempena ulang tahun ke-10 kemerdekaan negara. Mula beroperasi pada 20 Mei 1968, BERNAMA menjadi sebuah agensi berita yang unggul dalam negara dan juga antarabangsa selama 50 tahun.
Done a facial treatment at Beaute Library at MYTOWN Cheras and it is incredibly amazing. I feel very satisfied with the finishing look. As you can see on my picture above, I did not use any foundation nor any powder after I finished the facial treatment, it makes my skin good all day.

SATISFACTION: 5/5 ★★★★★ 


As you can see on the picture above, how shining my skin was after the facial treatment and I am very satisfied with the service given.

Besides, I also love how their staff members treat me as I first step into the Beaute Library. The beautician will do the skin test first on my face and also consultation (it's free) before the treatment proceed. For your information, I'm having a combination type of skin which is blended with oily and dry. I also having a big pores on my skin.

Information

Website : http://www.beautelibrary.com/

Special Price For My Readers

If you are using my name, "Lala Rahim Blogger" With the price only RM288 for 10 session if you all using my name "Lala Rahim Blogger", you can do the treatment for 10 session. It is the most cheap treatment price compared to other beauty centre

I would like to try again and be their regular customer as well. It is worth to try only at Beaute Library!

Sempena bulan ramadhan, Restoran Paya Serai di Hotel Hilton mengadakan bufet untuk dinikmati oleh umat Islam berbuka puasa. Selama 30 hari kita berpuasa, haruslah kena ada satu hari makan bufet bersama keluarga atau rakan-rakan, saya cadangkan kat korang untuk makan bufet di Paya Serai dekat Hilton ni, sebab apa, Paya Serai menawarkan masakan tradisional dengan konsep yang moden okay, sesuai untuk tekak orang melayu.

Dari makanan kampung sehinggalah makanan barat, semua ada, fresh seafood pun ada.
Saya bagi 3.5/5 bintang untuk restoran ini dan berpuas hati dengan makanan yang disediakan. Pelbagai makanan ada termasuklah dim sum walaupun konsep dia hanya satu, "Masakan Ibu" namun ia mengandungi lebih 300 menu termasuk lauk gulai kawah, rendang tok, ikan bakar Melaka, kambing panggang, ayam percik, lemang, putu piring, apam balik dan macam-macam lagi. Korang boleh makan dari berbuka sambung sampai malam!

Jatuh cinta dengan restoran ni sebab tempat dia cantik dan selesa. Siap ada muzik dimainkan secara langsung oleh  local traditional music group Bale Bale Entertainment

Berebut kambing golek. Saya tak dapat sebab kena beratur panjang. Dah la lapar teruk malas la nak beratur

Durian pun ada

Korang nak tahu tak, korang juga boleh dapatkan durian dekat sini. Makan durian dalam hotel kelas kauu. Saya tak makan durian, saya tengok je rakan-rakan blogger makan. Maaf terlupa nak ambil gambar durian tapi saya tak tipu, memang ada durian.

Masa pre-ramadhan bufet diadakan untuk media, saya pergi bersama-sama dengan kawan saya, Pamy klik Twitter dia Fahmyvevo selepas kami pulang dari kerja, dari office dekat Jalan Tun Razak, kami terus bergerak ke Hotel Hilton, well tersangkut dalam kesesakan lalu lintas sebab terambil jalan menuju ke Pusat Bandaraya. Dekat je sebenarnya dari office saya.

Terdapat 13 chef yang menyajikan lebih 300 menu di restoran ini. Hai Chef, tengah buat mee tarik, pergh terbaik!

Kemudahan Parkir dan Surau

Masa datang dekat sini, saya dengan Pamy parking kereta dekat luar. Sebenarnya kemudahan parking pun ada disediakan di Hotel ini cuma saya tak pasti kena bayar atau tidak. Kebetulan ada parking kosong di luar hotel, jadi saya tak teragak untuk terus parking di luar dan jalan sikit ke hotel. Kemudahan surau juga disediakan di Tingkat 1, agak luas surau dan amat selesa yang telah disediakan bagi memudahkan orang-orang muslim menunaikan solat selepas menjamu selera. Cumanya surau dia agak complicated nak pergi, tapi takpe ikut je direction.

Harga yang Berpatutan

Promosi Bufet Ramadhan dibuka pada 7pm hinggan 10pm dengan harga RM149 untuk dewasa dan RM79 untuk kanak-kanak, harga ini untuk promosi 3 hari sahaja dari 27 Mei hinggan 29 Mei 2017 dan juga 3 hari terakhir 22 Jun hingga 24 Jun 2017 sepanjang bulan ramadhan. Untuk hari seterusnya iaitu pada tarikh 30 Mei hingga 21 Jun 2017, harga akan naik ke RM169 untuk dewasa dan RM89 untuk kanak-kanak bawah umur 12 tahun. Harga termasuk 10% cas servis dan 6% gst.
Jangan lupa untuk booking terlebih dahulu, boleh hubungi 03-79559122 ext 4260 / 4261 / 4267.
Apa yang aku nak ceritakan kali ini adalah berdasarkan true story aku yang sudah hidup selama 23 tahun di atas muka bumi ini. Walaupun perjalanan aku masih panjang, baru makan garam secubit tapi selama aku hidup, pelbagai yang aku tempuh. Dulu masa sekolah, aku ada seorang kawan (sekarang dah tak berkawan lagi) We were very closed, like very closed and we did sorta things during our childhood, like a team. You know what, she got freaked out bila setiap kali aku melebihi dari dia dan selalu tuduh aku macam-macam. Termasuklah masa examination. Sebelum kitorang menghampiri peperiksaan akhir tahun (masa sekolah dulu), dia seorang pelajar pintar memang top keputusan selalu dapat banyak A, aku? paling tinggi alhamdulillah 2A je mampu, aku seorang yang rendah diri sebab aku selalu rasa diri aku pathetic, takde talent sebab tu aku tak target keputusan yang tinggi. Semasa hari keputusan peperiksaan, semua pelajar datang ke sekolah untuk ambil result, including me and her. Tahu tak berapa aku dapat untuk keputusan peperiksaan tu? Aku dapat 1 je B yang lain semua A! menakjubkan.. aku tak sangka aku pandai hahahha dan aku dijemput untuk menghadiri majlis pelajar-pelajar cemerlang, yang kurang A tak dijemput lah hurm maaf. Oh keputusan dia? 2B je yang lain semua A. Okay lah kan? Tapi dia tak okay. Even semua cikgu-cikgu tak sangka dia jatuh jugaklah sebab selama ni dia memang jadi pelajar target semua A. Aku pun tunjuk lah result aku, sharing dengan dia. Menghampakan, dia boleh kata aku ni tiru dia masa peperiksaan? Tak logik gila sebab pelajar disusun mengikut nama abjad. Nama aku mula dengan L (bukan nama sebenar) so aku duduk depan, nama dia pulak bermula dengan abjad T (bukan nama sebenar) dia duduk belakang, belakang sekali sampai aku dah tak nampak batang hidung dia. Buat lawak teruk! Kemudian, tamat persekolahan dan bermulalah peringkat baru di sekolah yang baru. Kami lost contact. 


Di alam yang baru pula, kes sama cuma bukan keputusan peperiksaan dapat berapa banyak A tapi kali ni kedudukan kau dalam kelas. Ni lagi sorang pelajar target oleh guru-guru dimana dia memang seorang pelajar yang bijak gila dengan otak dia 128gb cara menghafal paling pro! Aku ni kalau belajar nak faham, aku tak boleh menghafal. Again, aku always gagal sebab aku di dalam kelas yang pertama, harapan guru-guru. Sekali lagi tahun peperiksaan dan kali ini ialah percubaan tak silap aku. Aku belajar teruk, sunguh-sungguh belajar sampai pandai. Dah la tak suka belajar sebab tulah tak dapat sambung medic tapi ambil mass communication. Back to the story, pelajar yang paling pintar di sekolah otak 128gb tadi yang selalu dapat nombor satu, dikalahkan dengan.... aku. Yes aku, alhamdulillah. Masa percubaan peperiksaan, setimpal dengan kesungguhan aku dalam pelajaran, aku dapat nombor atas dia. Happy teruk. Dan puas, sekali lagi aku tak sangka aku pandai, dapat kalahkan pelajar pintar sekolah. Masa dia tengok result, aku nak tergelak sangat. Dia boleh kata "babi" bila tengok result sendiri. Dia tak puas hati. Aku jenis tak ambil port dan tak peduli pun sebab aku dapat keputusan setimpal dengan kesungguhan aku mengulangkaji pelajaran, atas usaha sendiri. Alhamdulillah, peperiksaan dah tamat dan dah ambil result, straight A's. All A's babes I made it. Zaman tu, aku tergolong dalam pelajar cemerlang di sekolah. Kegemilangan.

Aku usaha, dan aku berjaya.

Kenapa aku cerita pasal keputusan peperiksaan je dalam entri ni? Apa kaitan rezeki dan dengki? Yeah, itulah mukadimah (permulaan) aku. Sebab zaman tu zaman persekolahan, tiada apa lagi untuk diceritakan selain belajar, takkan bercinta! Antara rezeki dan dengki, aku nak kaitkan dengan cerita-cerita di atas tadi, rezeki aku dapat keputusan cemerlang dan kawan-kawan rapat yang bersama aku yang pintar berbakat dan cantik ni semua tak boleh tengok aku lebih. Aku dah la tak lawa dan hodoh zaman persekolahan. So bila aku terlebih pandai, mereka mengata aku dan tuduh macam-macam. Lepas tu, aku memang banyak hilang kawan.. member. Banyak yang pergi. Aku always muhasabah diri aku sendiri kenapa kawan-kawan aku ramai yang pergi. Suddenly aku wondering, aku anggap mereka selama ni kawan baik dan kawan sehidup semati tapi... tak beri support fizikal dan mental untuk aku. Lebih-lebih lagi masa diri aku berjaya, tak nampak pun batang hidung diorang. Malah, kekadang aku sendiri kena perli.



Ada member, kenal gitu-gitu je tak rapat pun, jarang bertegur. Pun dengki. Cari pasal tak tentu pasal. Ee pelik. Aku buat tak layan sampai dia block aku. Dah banyak kali kena benda ni, inilah dengki paling tak masuk akal. Kata macam-macam dekat aku, mesti diorang pernah bergosip pasal aku kan ehhe

Masa zaman Twitter, dulu aku ada Twitter account @flouera boleh tahan ramailah jugak followers aku, yang tahu tu tahulah. Genuine 4k followers, banyaklah jugak kan. Aku follow beberapa orang kawan perempuan ni, kami semua saling mengenali antara satu sama lain sebab satu bumbung masa belajar tapi tak pernah bersembang! Langsung. Setakat senyum bila jumpa macam acquaintance la. Suatu hari masa online Twitter, aku boleh nampak satu tweet yang ditujukan untuk diri aku, tak syak memang untuk diri aku ah siotnya hahahah, boleh bergosip pasal aku dah tu kawan-kawan diorang dok tanya "siapa tu siapa tu.." Yah it's me btxxh, nak je aku reply. Bergosip lah diorang di Twitter pasal aku dan aku hanya scrolling down baca pasal diri aku sendiri macam baca komik! Aku masih waras, sebab akhirnya aku senyap dan tetap meneruskan tweet macam biasa walaupun some of them ada yang dah unfollow / mute / block aku sebagainya. Aku pun unfollow je senang. Seriously they ain't know shit about me, if they talk to me, have a chit chat surely I am being very nice and friendly kalau betul ikhlas nak berkawan. Tak sempat bersembang, dah mengutuk. Tak berapa kenal pulak tu. Masa ni aku seorang diri kena hentam, aku dah delete Twitter dah pun habislah followers aku, pooff- gone! Diorang tak boleh marahkan aku atas sebab annoying atau apapun, sebab apa, aku tak buat jahat dekat diorang semua. Sikit pun tak pernah susahkan hidup orang lain (kecuali parents) tapi aku faham sekarang aku memang deserve kena kutuk atas "keberanian" aku, terlalu berani jenis suka buat benda yang orang lain tak boleh buat.



Aku teruskan hidup seperti biasa tanpa akaun media sosial yang paling aku suka main, berjalan di atas kedua-dua kaki sendiri dan hidup di alam realiti sehinggalah, aku berjaya sampai sekarang. Tenang hidup. Tapi on 1 April 2017 aku buat balik akaun Twitter untuk blogging. Sebab menjadi seorang media online tak boleh lari dari media sosial, itu tujuan aku buat balik Twitter aku sendiri pun menyesal deactivate akaun Twitter yang dah stabil.

Dengki people, everywhere

Berdasarkan pengalaman aku, semakin lama diri kau naik (berjaya), pasti akan ada orang-orang yang rasa tercabar, saat itulah perasaan cemburu meresap masuk ke dalam hati mereka. Untuk diri aku sendiri juga, kena sentiasa faham rezeki yang Allah bagi untuk setiap manusia adalah berlainan. Aku kurang sini, orang lebih situ, aku lebih orang lain pulak kurang. Semua berlainan setimpal dengan usaha kita. Macam aku, aku selalu berusaha ntah sometimes I force myself to do something that I could not do. As long as it makes me happy, I'll do it. I'm not giving up on my life sebab aku percaya, Tuhan akan beri aku lebih, beri macam-macam yang terbaik untuk hidup aku. Tuhan tengok usaha, bukan hasil right? Kenapa perlu timbul perasaan dengki sehingga berbalah?




Dear to whom it may concern

I wasn't born to please everyone to like me. Whatever hatred you feel towards me, I'll accept it and I'll make sure that your hatred cannot do anything to drag me down. As long as I am still breathing, I will walk on my own two feet, fighting and heading to a successful life. I'm gonna overcome fear with future with the flaws that I'm having right now. You won't feel jealous to anyone if you hold on on His rope, trust The One who create you that He will give you bounty more than you expected. This is all about me, I am nothing, a sinner who always forget her God. 
I am amazed with the concept of Dorsett Hotel when I first enter the lobby. As I reached the hotel, I immediately take out my phone to snap my portrait *flip hair*. The hotel opened on 16 January 2016, the hotel features 218 guestrooms, an all-day dining facility with the scenic lake view.


With media friends during the hotel tour

Room Feature & Facilities

Free in-room WIFI and broadband internet access, Flat screen TV, Air-conditioner, Complimentary daily newspaper, Word desk, Hair dryer, Full range of bathroom amenities, Slippers and bathrobes, Shoe shine, Iron and ironing board, Tea / coffee facilities.

Comfortably furnished in hotel's room - stylishly designed to cater to the needs of both leisure and business travellers.

Hotel Feature & Facilities

Suria shopping mall, Citra Rasa all-dining restaurant, Dorsett Cafe, Rooftop bars with an infinity pool, WIFI internet access, Rooftop Spa, Luggage storage, Express check-out, Complimentary in-town shuttle service, Fully-equipped rooftop gymnasium, Pillar-less Ballroom and Meeting Rooms.

The hotel offers a total of 880 sq metres of meeting space featuring an elegant Ballroom dividable into two and four meeting rooms which can be combined as one large meeting space.

Fantastic buffet breakfast at Citra Rasa. For lunch and dinner, one will be spoilt for choice with the amazing variety of dishes featured on the buffet table or to indulge in a unique dining experience with selected renowned specialties featured on the a-la-carte menu.

Soak in the sun or catch the magical transformation of day into night at Infinity Pool that comes with a stunning view of the lake and the surrounding landscape of Putrajaya.

Your Perfect Wedding Location

You can also book a location for your wedding ceremony at Dorsettt Hotel. I once saw a wedding ceremony at the hotel's ballroom plus, it looks so exclusive organize a wedding ceremony at hotel right. Weddings are most of the most important milestone in one’s life. And it has to be perfect!

Location

The hotel is strategically located within walking distance to National Registration Department, Custom Department, Ministry of Health, Ministry of Entrepreneurship and the Federal Court of Malaysia.

Dorsett Putrajaya

Precinct 3, 62000 Putrajaya, Malaysia.
T: +603 8892 8388
Website: www.dorsetthotels.com

Terkenal dengan reka bentuk bangunan yang mengagumkan, Putrajaya menjadi sebuah tempat yang masyhur dan moden dengan beberapa kawasan terancang yang dikenali sebagai Presint, juga menempatkan pejabat-pejabat kerajaan persekutuan Malaysia serta kediaman para penduduk selain menawarkan kawasan rekreasi yang menarik untuk melancong dan bergembira. Putrajaya adalah tempat terbuka pada setiap hari secara percuma untuk semua lapisan masyarakat melakukan pelbagai aktiviti riadah dan berekreasi bersama ahli keluarga dan kawan-kawan.

Pengangkutan juga disediakan di Putrajaya. Kami jalan-jalan pusing satu putrajaya dengan bas Nadi Putra. Harga tiket bas cuma RM0.50 untuk laluan sekitar Putrajaya manakala di luar Putrajaya pula ialah RM1.50, murah sangat.


Tak sangka, saya kerap melepak di Putrajaya sebab saya seorang pelajar di UPM kampus Serdang dimana kampus saya sangat dekat dengan Putrajaya jadi memang selalu pergi makan dan bersiar-siar di sini cuma belum discover kesemuanya. Setakat bersiar-siar melepak di Jambatan Seri Wawasan jelah untuk menikmati pemandangan pada waktu malam sebab Putrajaya kan terkenal dengan jambatan seni bina yang unik dan mengagumkan. Selama 3 hari dan 2 malam di Putrajaya, Program Traveloque Escape @ Putrajaya anjuran Santai Travel Magazine, saya dan rakan media diberi kesempatan untuk melawat kesemua tempat-tempat menarik di Putrajaya. Baca sampai habis.

Hotel Dorsett Putrajaya

Check in bilik di Hotel Dorsett Putrajaya. Sangat cantik dan selesa stay dekat hotel ni. Untuk pengetahuan anda, Hotel Dorsett adalah hotel yang sangat strategik sebab dekat dengan masjid dan bersebelahan dengan mall yang akan dibuka tidak lama lagi.

Sebelum memulakan aktiviti pada malam hari, kami semua turun ke Presint 9 untuk menikmati pelbagai hidangan, food tasting. Memang best makan sini, dalam satu food court besar dekat Presint 9, anda boleh order pelbagai jenis makanan dengan harga yang berpatutan.

Macam-macam jenis makanan di Presint 9. Dari masakan melayu pelbagai negeri, western pun ada

Makan bersama rakan-rakan media sebelum aktiviti kami bermula pada malam itu


Jom jamah sikit kacang pool dekat sini Presint 9

Taman Sky Rides Festival Putrajaya

Dilancarkan pada 29 April 2015 oleh YB Dato’ Seri Mohamed Nazri bin Abdul Aziz, Taman Skyrides Festival telah mendapat sambutan sebanyak 1 juta pelawat sehingga menjadi daya tarikan yang paling banyak di Putrajaya.

 Menikmati keindahan panorama dan seni reka unik Putrajaya dari atas skyrides balloon, belon udara panas terikat yang terbesar di Malaysia. Saya dah cuba! Indahnya Putrajaya jika dilihat dari atas.

Memang mencabar dan saya rasa peserta media tiada sorang pun berjaya melepasi setiap peringkat hahaha end up jatuh ke dalam air. Seronok, harus cuba untuk build up keberanian dalam diri.
Lepas naik skyrides balloon, kami beralih pula ke Sky Warrior Rainforest Challenge. Anda semua pernah tengokkan cabaran-cabaran dalam program realiti di televisyen tu, haa sebenarnya anda pun boleh cuba tau permainan mencabar hanya di Putrajaya. Ada 8 peringkat halangan. Kanak-kanak punya cabaran pun ada di Sky Kids Warrior.


Kalau nak lepak bersiar-siar pada waktu malam bolehlah kunjungi ke Taman Sky Rides Festival bersama-sama keluarga tersayang. Tempat ini adalah terbuka pada setiap hari sehingga pukul 10 malam, hari Jumaat dan Sabtu sampai pukul 12 malam! Saya memang syorkan pergi waktu malam sebab keindahan lampu yang berwarna-warni.

Cruise Tasik Putrajaya

Jom naik cruise dekat sini. Inilah moment paling chill dan enjoy bersama-sama dengan peserta media. Enjoy pemandangan dari perspektif yang unik selain dari pemadangan atas belon, mari jalan-jalan naik bot pusing sekitar Putrajaya tak kira siang atau malam.

Sit back and relax... This is the chillest moment that I have ever had at night.

Bergambar bersama rakan-rakan media atas cruise, siap menyanyi lagi beramai-ramai.
"It's more than just a marina..." Di samping itu, perkhidmatan yang disediakan di sini ialah Bot Cruise, Perahu Dondang Sayang, Lepa-lepa, Bot Berkelah, dan Tram tak lupa juga ada anda boleh sewa tempat dekat Lakeside Area dan Diner’s Lounge.

Taman Wetland Putrajaya

Pusat Rekreasi Air di Putrajaya. Cantik tempat ni. Macam aktiviti boleh kita lakukan disini
Taman Wetland merupakan tanah lembap air tawar buatan manusia yang terbesar di kawasan ini. Tempat ini terdiri daripada Taman Wetland dan Pusat Rekreasi Tasik. Dibuka setiap hari dan percuma tau kalau nak masuk melawat. Pelbagai aktiviti seperti scavenger hunt, menunggang basikal, berkhemah, berkelah yang anda boleh boleh buat di sini. Jangan lupa untuk melawat ke kolam Flamingo dan Tasik Angsa (tengok angsa) dekat sini.


Di Pusat Rekreasi Air Putrajaya, semua peserta media dapat masuk berenang dalam tasik Putrajaya and guess what? Air dia sangat bersih! Seronok sangat dapat berenang dalam tasik yang besar dan luas ini tanpa perlu risaukan apa-apa, memang selamat cumanya peserta media sahaja la yang diberi kesempatan untuk berenang dekat Tasik Putrajaya ni, orang awam hanya boleh berkayak atau main water ball jelah. Lagi satu, tasik ini siap boleh memancing ikan dan ya, memang ada pertandingan memancing di Putrajaya setiap tahun.

Taman Cabaran Putrajaya

Selepas berenang di tasik, kami singgah pula ke Taman Cabaran untuk mencuba salah satu sukan lasak iaitu wall climbing di Kompleks Mendaki Tembok Tiruan Tertutup. Tembok memanjat dekat sini setinggi bangunan 5 tingkat tau.

Gambar untuk peringkat mendaki tembok yang senang. Untuk beginner boleh lah cuba panjat dekat sini dulu lagipun ada lantai berspan, tak perlu risau kalau jatuh. Saya dah cuba panjat dua kali di sini.
Peralatan mendaki boleh disewa mengikut harga yang berpatutan. Dinding mendaki diwarnakan mengikut tahap kesukaran dan pengajar disediakan untuk membantu membimbing mereka yang baru mula belajar. Untuk golongan kanak-kanak pun ada, bagi kanak-kanak berumur bawah 10 tahun, mereka boleh mencuba mendaki tembok di dalam sebuah bilik yang direka khas dengan lantai berspan.

Taman Warisan Pertanian

Terdapat hampir 200 jenis tanaman tradisional Malaysia. Taman ini merupakan tempat yang sangat sesuai untuk mempelajari proses penanaman tumbuhan daripada menanam benih dan penjagaan tanaman hinggalah menuai.

Memang menakjubkan bila melihat cara menoreh getah dan kemudian melihat lateks berubah menjadi kepingan getah


Dapat merasa beberapa jenis buah-buahan secara percuma di Dusun Buah-buahan.

Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC)

Banyak persidangan besar antarabangsa telah berlangsung di sini. PICC menawarkan kemudahan moden yang terkini dan Dewan Pleno PICC mampu menampung kira-kira 3 000 orang peserta. Besar betul PICC ni, nak sewa dewan buat majlis pun boleh dekat sini.

Bergambar bersama-sama rakan media di hadapan PICC


Pemandangan yang paling sebab bangunan dan jalan sangat simetri dan tersusun rapi sebab ia terletak di atas puncak bukit. It's like a paper town.

Taman Ekuestrian Putrajaya

Gemar menunggang kuda atau sudah mahir menunggang kuda? Di sinilah tempat kalau nak melakukan aktiviti menunggang kuda suka-suka malah anda juga dapat menyertai kelas menunggang kuda selain menyediakan tempat untuk mengadakan pelbagai majlis seperti majlis perkahwinan, hari keluarga, hari sukan etc, Taman Ekuestrian ada sediakan tempat yang sesuai untuk adakan majlis sama ada di Clubhouse atau Pavillion nya. Grand gituu.

Bagi kuda makan, kuda-kuda dekat sini semuanya jinak, risau betul hilang jari.

Taman Botani Putrajaya

Kalau mahu berekreasi di taman-taman yang mempunyai pemandangan yang cantik, nyaman dan banyak pokok-pokok serta bunga, saya syorkan anda semua untuk melawat ke Taman Botani Putrajaya. Masa melawat ke Taman Botani haritu pun rasa macam kagum sangat bila tengok keindahan alam semulajadi, terdapat macam-macam jenis pokok dan tumbuh-tumbuhan yang kita boleh belajar. Anda boleh mulakan lawatan ke Taman Botani dekat Pusat Interpretif Pelawat (Visitor Centre). Terdapat restoran di sebelah barat bangunan ini, spot ideal kalau nak makan sambal menikmati pemandangan taman yang cantik.


Titian Kanopi sepanjang 170 meter

Titian Kanopi (Canopy Bridge) yang dibina menggunakan kayu cengal, laluan sepanjang 170 meter akan membawa anda merentasi deretan pokok hutan hujan tropika.
Taman Pepanjat (Vine Garden) ialah taman yang istimewa, dihiasi indah oleh koleksi tumbuhan pepanjat

My favourite place to visit! It wins my heart
Akhir sekali ialah, lawatan ke Astaka Morocco (Moroccan Pavilion). Sebab astaka Morocco ni memang cantik gila rekabentuk dia, bukan setakat rekabentuk je cantik malah membuatkan anda rasa macam berada di negara lain tapi hanya di Malaysia! Astaka ini menempatkan galeri pameran koleksi barang-barangan dan senibina dari bandar-bandar diraja terkenal di Morocco iaitu Fez, Meknes, Marrakech dan Rabat.

Bangunan yang berkonsepkan seni bina Moorish yang diilham oleh YABhg Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Singgah sebentar di Astaka Morocco. Mengagumkan rasa macam dekat negara lain dah.
Jika melawat ke Taman Botani Putrajaya, jangan lupa tangkap gambar banyak-banyak boleh buat InstaPhoto untuk dapat banyak likes lepastu jangan lupa hashtag #DiscoverPutrajaya #PutrajayaDekatJe


Malam pula ada majlis makan malam dekat swimming pool Dorsett Hotel, tak sangka saya menang gambar Instagram yang dapat banyak likes. Big hamper tajaan dari Mamee. Thank you Mamee!

Bersama dengan blogger lain, Kak Dhia VivaDea. Kami berdua je blogger yang participate dalam travelogue escape ni

Kita chilling depan swimming pool dengan staff Perbadanan Putrajaya. Terima kasih atas kerjasama semua.

Big hampers dari Mamee. Thank you! Saya dengan Kak Dhia menang Instagram Photo pada malam itu. Saya dapat nombor likes paling banyak, kak Dhia pula best selfie. Setiap kali pergi event dengan Kak Dhia, kitorang berdua mesti menang sama-sama tak sangka.
Baiklah sekian sahaja cerita yang sangat panjang dalam entri untuk Travelogue ni, tak puas enjoy semua tempat di Putrajaya kerana kekangan masa tapi takpe, akan datang saya akan singgah semula ke Putrajaya. Saya sangat mengagumi idea-idea yang bernas oleh YABhg Tun Dr. Mahathir Mohamad kerana membangunkan sebuah wilayah yang mashyur dan moden dengan seni reka bentuk yang megah dan unik di reka oleh arkitek-arkitek anak Malaysia. Bangga sangat. Tambahan pula, nak photoshoot dekat Putrajaya memang takkan pernah puas! Saya harap artikel ini dapat memberikan impak yang positif serta sambutan hangat bagi semua rakyat Malaysia untuk menjelajah Putrajaya. Stay tuned on my blog.