WELCOME, READERS!

I'm Lala. 8 years in blogging based in Malaysia. English writer. Bachelor's degree in Communication at UPM. Former Radio Presenter at PutraFM and Former Trainee at BERNAMA.

View my complete profile


For advertising, collaboration, sponsorship, event coverage, product review etc, kindly reach me at lalarahim@hotmail.com


WELCOME, READERS!

I'm Lala. 8 years in blogging based in Malaysia. Bachelor's degree in Communication at UPM. Former Radio Presenter at PutraFM and Former Trainee at BERNAMA.

View my complete profile

For advertising, collaboration, sponsorship, event coverage, product review etc, kindly reach me at lalarahim@hotmail.com

Apa yang aku nak ceritakan kali ini adalah berdasarkan true story aku yang sudah hidup selama 23 tahun di atas muka bumi ini. Walaupun perjalanan aku masih panjang, baru makan garam secubit tapi selama aku hidup, pelbagai yang aku tempuh. Dulu masa sekolah, aku ada seorang kawan (sekarang dah tak berkawan lagi) We were very closed, like very closed and we did sorta things during our childhood, like a team. You know what, she got freaked out bila setiap kali aku melebihi dari dia dan selalu tuduh aku macam-macam. Termasuklah masa examination. Sebelum kitorang menghampiri peperiksaan akhir tahun (masa sekolah dulu), dia seorang pelajar pintar memang top keputusan selalu dapat banyak A, aku? paling tinggi alhamdulillah 2A je mampu, aku seorang yang rendah diri sebab aku selalu rasa diri aku pathetic, takde talent sebab tu aku tak target keputusan yang tinggi. Semasa hari keputusan peperiksaan, semua pelajar datang ke sekolah untuk ambil result, including me and her. Tahu tak berapa aku dapat untuk keputusan peperiksaan tu? Aku dapat 1 je B yang lain semua A! menakjubkan.. aku tak sangka aku pandai hahahha dan aku dijemput untuk menghadiri majlis pelajar-pelajar cemerlang, yang kurang A tak dijemput lah hurm maaf. Oh keputusan dia? 2B je yang lain semua A. Okay lah kan? Tapi dia tak okay. Even semua cikgu-cikgu tak sangka dia jatuh jugaklah sebab selama ni dia memang jadi pelajar target semua A. Aku pun tunjuk lah result aku, sharing dengan dia. Menghampakan, dia boleh kata aku ni tiru dia masa peperiksaan? Tak logik gila sebab pelajar disusun mengikut nama abjad. Nama aku mula dengan L (bukan nama sebenar) so aku duduk depan, nama dia pulak bermula dengan abjad T (bukan nama sebenar) dia duduk belakang, belakang sekali sampai aku dah tak nampak batang hidung dia. Buat lawak teruk! Kemudian, tamat persekolahan dan bermulalah peringkat baru di sekolah yang baru. Kami lost contact. 


Di alam yang baru pula, kes sama cuma bukan keputusan peperiksaan dapat berapa banyak A tapi kali ni kedudukan kau dalam kelas. Ni lagi sorang pelajar target oleh guru-guru dimana dia memang seorang pelajar yang bijak gila dengan otak dia 128gb cara menghafal paling pro! Aku ni kalau belajar nak faham, aku tak boleh menghafal. Again, aku always gagal sebab aku di dalam kelas yang pertama, harapan guru-guru. Sekali lagi tahun peperiksaan dan kali ini ialah percubaan tak silap aku. Aku belajar teruk, sunguh-sungguh belajar sampai pandai. Dah la tak suka belajar sebab tulah tak dapat sambung medic tapi ambil mass communication. Back to the story, pelajar yang paling pintar di sekolah otak 128gb tadi yang selalu dapat nombor satu, dikalahkan dengan.... aku. Yes aku, alhamdulillah. Masa percubaan peperiksaan, setimpal dengan kesungguhan aku dalam pelajaran, aku dapat nombor atas dia. Happy teruk. Dan puas, sekali lagi aku tak sangka aku pandai, dapat kalahkan pelajar pintar sekolah. Masa dia tengok result, aku nak tergelak sangat. Dia boleh kata "babi" bila tengok result sendiri. Dia tak puas hati. Aku jenis tak ambil port dan tak peduli pun sebab aku dapat keputusan setimpal dengan kesungguhan aku mengulangkaji pelajaran, atas usaha sendiri. Alhamdulillah, peperiksaan dah tamat dan dah ambil result, straight A's. All A's babes I made it. Zaman tu, aku tergolong dalam pelajar cemerlang di sekolah. Kegemilangan.

Aku usaha, dan aku berjaya.

Kenapa aku cerita pasal keputusan peperiksaan je dalam entri ni? Apa kaitan rezeki dan dengki? Yeah, itulah mukadimah (permulaan) aku. Sebab zaman tu zaman persekolahan, tiada apa lagi untuk diceritakan selain belajar, takkan bercinta! Antara rezeki dan dengki, aku nak kaitkan dengan cerita-cerita di atas tadi, rezeki aku dapat keputusan cemerlang dan kawan-kawan rapat yang bersama aku yang pintar berbakat dan cantik ni semua tak boleh tengok aku lebih. Aku dah la tak lawa dan hodoh zaman persekolahan. So bila aku terlebih pandai, mereka mengata aku dan tuduh macam-macam. Lepas tu, aku memang banyak hilang kawan.. member. Banyak yang pergi. Aku always muhasabah diri aku sendiri kenapa kawan-kawan aku ramai yang pergi. Suddenly aku wondering, aku anggap mereka selama ni kawan baik dan kawan sehidup semati tapi... tak beri support fizikal dan mental untuk aku. Lebih-lebih lagi masa diri aku berjaya, tak nampak pun batang hidung diorang. Malah, kekadang aku sendiri kena perli.



Ada member, kenal gitu-gitu je tak rapat pun, jarang bertegur. Pun dengki. Cari pasal tak tentu pasal. Ee pelik. Aku buat tak layan sampai dia block aku. Dah banyak kali kena benda ni, inilah dengki paling tak masuk akal. Kata macam-macam dekat aku, mesti diorang pernah bergosip pasal aku kan ehhe

Masa zaman Twitter, dulu aku ada Twitter account @flouera boleh tahan ramailah jugak followers aku, yang tahu tu tahulah. Genuine 4k followers, banyaklah jugak kan. Aku follow beberapa orang kawan perempuan ni, kami semua saling mengenali antara satu sama lain sebab satu bumbung masa belajar tapi tak pernah bersembang! Langsung. Setakat senyum bila jumpa macam acquaintance la. Suatu hari masa online Twitter, aku boleh nampak satu tweet yang ditujukan untuk diri aku, tak syak memang untuk diri aku ah siotnya hahahah, boleh bergosip pasal aku dah tu kawan-kawan diorang dok tanya "siapa tu siapa tu.." Yah it's me btxxh, nak je aku reply. Bergosip lah diorang di Twitter pasal aku dan aku hanya scrolling down baca pasal diri aku sendiri macam baca komik! Aku masih waras, sebab akhirnya aku senyap dan tetap meneruskan tweet macam biasa walaupun some of them ada yang dah unfollow / mute / block aku sebagainya. Aku pun unfollow je senang. Seriously they ain't know shit about me, if they talk to me, have a chit chat surely I am being very nice and friendly kalau betul ikhlas nak berkawan. Tak sempat bersembang, dah mengutuk. Tak berapa kenal pulak tu. Masa ni aku seorang diri kena hentam, aku dah delete Twitter dah pun habislah followers aku, pooff- gone! Diorang tak boleh marahkan aku atas sebab annoying atau apapun, sebab apa, aku tak buat jahat dekat diorang semua. Sikit pun tak pernah susahkan hidup orang lain (kecuali parents) tapi aku faham sekarang aku memang deserve kena kutuk atas "keberanian" aku, terlalu berani jenis suka buat benda yang orang lain tak boleh buat.



Aku teruskan hidup seperti biasa tanpa akaun media sosial yang paling aku suka main, berjalan di atas kedua-dua kaki sendiri dan hidup di alam realiti sehinggalah, aku berjaya sampai sekarang. Tenang hidup. Tapi on 1 April 2017 aku buat balik akaun Twitter untuk blogging. Sebab menjadi seorang media online tak boleh lari dari media sosial, itu tujuan aku buat balik Twitter aku sendiri pun menyesal deactivate akaun Twitter yang dah stabil.

Dengki people, everywhere

Berdasarkan pengalaman aku, semakin lama diri kau naik (berjaya), pasti akan ada orang-orang yang rasa tercabar, saat itulah perasaan cemburu meresap masuk ke dalam hati mereka. Untuk diri aku sendiri juga, kena sentiasa faham rezeki yang Allah bagi untuk setiap manusia adalah berlainan. Aku kurang sini, orang lebih situ, aku lebih orang lain pulak kurang. Semua berlainan setimpal dengan usaha kita. Macam aku, aku selalu berusaha ntah sometimes I force myself to do something that I could not do. As long as it makes me happy, I'll do it. I'm not giving up on my life sebab aku percaya, Tuhan akan beri aku lebih, beri macam-macam yang terbaik untuk hidup aku. Tuhan tengok usaha, bukan hasil right? Kenapa perlu timbul perasaan dengki sehingga berbalah?




Dear to whom it may concern

I wasn't born to please everyone to like me. Whatever hatred you feel towards me, I'll accept it and I'll make sure that your hatred cannot do anything to drag me down. As long as I am still breathing, I will walk on my own two feet, fighting and heading to a successful life. I'm gonna overcome fear with future with the flaws that I'm having right now. You won't feel jealous to anyone if you hold on on His rope, trust The One who create you that He will give you bounty more than you expected. This is all about me, I am nothing, a sinner who always forget her God. 
I am amazed with the concept of Dorsett Hotel when I first enter the lobby. As I reached the hotel, I immediately take out my phone to snap my portrait *flip hair*. The hotel opened on 16 January 2016, the hotel features 218 guestrooms, an all-day dining facility with the scenic lake view.


With media friends during the hotel tour

Room Feature & Facilities

Free in-room WIFI and broadband internet access, Flat screen TV, Air-conditioner, Complimentary daily newspaper, Word desk, Hair dryer, Full range of bathroom amenities, Slippers and bathrobes, Shoe shine, Iron and ironing board, Tea / coffee facilities.

Comfortably furnished in hotel's room - stylishly designed to cater to the needs of both leisure and business travellers.

Hotel Feature & Facilities

Suria shopping mall, Citra Rasa all-dining restaurant, Dorsett Cafe, Rooftop bars with an infinity pool, WIFI internet access, Rooftop Spa, Luggage storage, Express check-out, Complimentary in-town shuttle service, Fully-equipped rooftop gymnasium, Pillar-less Ballroom and Meeting Rooms.

The hotel offers a total of 880 sq metres of meeting space featuring an elegant Ballroom dividable into two and four meeting rooms which can be combined as one large meeting space.

Fantastic buffet breakfast at Citra Rasa. For lunch and dinner, one will be spoilt for choice with the amazing variety of dishes featured on the buffet table or to indulge in a unique dining experience with selected renowned specialties featured on the a-la-carte menu.

Soak in the sun or catch the magical transformation of day into night at Infinity Pool that comes with a stunning view of the lake and the surrounding landscape of Putrajaya.

Your Perfect Wedding Location

You can also book a location for your wedding ceremony at Dorsettt Hotel. I once saw a wedding ceremony at the hotel's ballroom plus, it looks so exclusive organize a wedding ceremony at hotel right. Weddings are most of the most important milestone in one’s life. And it has to be perfect!

Location

The hotel is strategically located within walking distance to National Registration Department, Custom Department, Ministry of Health, Ministry of Entrepreneurship and the Federal Court of Malaysia.

Dorsett Putrajaya

Precinct 3, 62000 Putrajaya, Malaysia.
T: +603 8892 8388
Website: www.dorsetthotels.com

Terkenal dengan reka bentuk bangunan yang mengagumkan, Putrajaya menjadi sebuah tempat yang masyhur dan moden dengan beberapa kawasan terancang yang dikenali sebagai Presint, juga menempatkan pejabat-pejabat kerajaan persekutuan Malaysia serta kediaman para penduduk selain menawarkan kawasan rekreasi yang menarik untuk melancong dan bergembira. Putrajaya adalah tempat terbuka pada setiap hari secara percuma untuk semua lapisan masyarakat melakukan pelbagai aktiviti riadah dan berekreasi bersama ahli keluarga dan kawan-kawan.

Pengangkutan juga disediakan di Putrajaya. Kami jalan-jalan pusing satu putrajaya dengan bas Nadi Putra. Harga tiket bas cuma RM0.50 untuk laluan sekitar Putrajaya manakala di luar Putrajaya pula ialah RM1.50, murah sangat.


Tak sangka, saya kerap melepak di Putrajaya sebab saya seorang pelajar di UPM kampus Serdang dimana kampus saya sangat dekat dengan Putrajaya jadi memang selalu pergi makan dan bersiar-siar di sini cuma belum discover kesemuanya. Setakat bersiar-siar melepak di Jambatan Seri Wawasan jelah untuk menikmati pemandangan pada waktu malam sebab Putrajaya kan terkenal dengan jambatan seni bina yang unik dan mengagumkan. Selama 3 hari dan 2 malam di Putrajaya, Program Traveloque Escape @ Putrajaya anjuran Santai Travel Magazine, saya dan rakan media diberi kesempatan untuk melawat kesemua tempat-tempat menarik di Putrajaya. Baca sampai habis.

Hotel Dorsett Putrajaya

Check in bilik di Hotel Dorsett Putrajaya. Sangat cantik dan selesa stay dekat hotel ni. Untuk pengetahuan anda, Hotel Dorsett adalah hotel yang sangat strategik sebab dekat dengan masjid dan bersebelahan dengan mall yang akan dibuka tidak lama lagi.

Sebelum memulakan aktiviti pada malam hari, kami semua turun ke Presint 9 untuk menikmati pelbagai hidangan, food tasting. Memang best makan sini, dalam satu food court besar dekat Presint 9, anda boleh order pelbagai jenis makanan dengan harga yang berpatutan.

Macam-macam jenis makanan di Presint 9. Dari masakan melayu pelbagai negeri, western pun ada

Makan bersama rakan-rakan media sebelum aktiviti kami bermula pada malam itu


Jom jamah sikit kacang pool dekat sini Presint 9

Taman Sky Rides Festival Putrajaya

Dilancarkan pada 29 April 2015 oleh YB Dato’ Seri Mohamed Nazri bin Abdul Aziz, Taman Skyrides Festival telah mendapat sambutan sebanyak 1 juta pelawat sehingga menjadi daya tarikan yang paling banyak di Putrajaya.

 Menikmati keindahan panorama dan seni reka unik Putrajaya dari atas skyrides balloon, belon udara panas terikat yang terbesar di Malaysia. Saya dah cuba! Indahnya Putrajaya jika dilihat dari atas.

Memang mencabar dan saya rasa peserta media tiada sorang pun berjaya melepasi setiap peringkat hahaha end up jatuh ke dalam air. Seronok, harus cuba untuk build up keberanian dalam diri.
Lepas naik skyrides balloon, kami beralih pula ke Sky Warrior Rainforest Challenge. Anda semua pernah tengokkan cabaran-cabaran dalam program realiti di televisyen tu, haa sebenarnya anda pun boleh cuba tau permainan mencabar hanya di Putrajaya. Ada 8 peringkat halangan. Kanak-kanak punya cabaran pun ada di Sky Kids Warrior.


Kalau nak lepak bersiar-siar pada waktu malam bolehlah kunjungi ke Taman Sky Rides Festival bersama-sama keluarga tersayang. Tempat ini adalah terbuka pada setiap hari sehingga pukul 10 malam, hari Jumaat dan Sabtu sampai pukul 12 malam! Saya memang syorkan pergi waktu malam sebab keindahan lampu yang berwarna-warni.

Cruise Tasik Putrajaya

Jom naik cruise dekat sini. Inilah moment paling chill dan enjoy bersama-sama dengan peserta media. Enjoy pemandangan dari perspektif yang unik selain dari pemadangan atas belon, mari jalan-jalan naik bot pusing sekitar Putrajaya tak kira siang atau malam.

Sit back and relax... This is the chillest moment that I have ever had at night.

Bergambar bersama rakan-rakan media atas cruise, siap menyanyi lagi beramai-ramai.
"It's more than just a marina..." Di samping itu, perkhidmatan yang disediakan di sini ialah Bot Cruise, Perahu Dondang Sayang, Lepa-lepa, Bot Berkelah, dan Tram tak lupa juga ada anda boleh sewa tempat dekat Lakeside Area dan Diner’s Lounge.

Taman Wetland Putrajaya

Pusat Rekreasi Air di Putrajaya. Cantik tempat ni. Macam aktiviti boleh kita lakukan disini
Taman Wetland merupakan tanah lembap air tawar buatan manusia yang terbesar di kawasan ini. Tempat ini terdiri daripada Taman Wetland dan Pusat Rekreasi Tasik. Dibuka setiap hari dan percuma tau kalau nak masuk melawat. Pelbagai aktiviti seperti scavenger hunt, menunggang basikal, berkhemah, berkelah yang anda boleh boleh buat di sini. Jangan lupa untuk melawat ke kolam Flamingo dan Tasik Angsa (tengok angsa) dekat sini.


Di Pusat Rekreasi Air Putrajaya, semua peserta media dapat masuk berenang dalam tasik Putrajaya and guess what? Air dia sangat bersih! Seronok sangat dapat berenang dalam tasik yang besar dan luas ini tanpa perlu risaukan apa-apa, memang selamat cumanya peserta media sahaja la yang diberi kesempatan untuk berenang dekat Tasik Putrajaya ni, orang awam hanya boleh berkayak atau main water ball jelah. Lagi satu, tasik ini siap boleh memancing ikan dan ya, memang ada pertandingan memancing di Putrajaya setiap tahun.

Taman Cabaran Putrajaya

Selepas berenang di tasik, kami singgah pula ke Taman Cabaran untuk mencuba salah satu sukan lasak iaitu wall climbing di Kompleks Mendaki Tembok Tiruan Tertutup. Tembok memanjat dekat sini setinggi bangunan 5 tingkat tau.

Gambar untuk peringkat mendaki tembok yang senang. Untuk beginner boleh lah cuba panjat dekat sini dulu lagipun ada lantai berspan, tak perlu risau kalau jatuh. Saya dah cuba panjat dua kali di sini.
Peralatan mendaki boleh disewa mengikut harga yang berpatutan. Dinding mendaki diwarnakan mengikut tahap kesukaran dan pengajar disediakan untuk membantu membimbing mereka yang baru mula belajar. Untuk golongan kanak-kanak pun ada, bagi kanak-kanak berumur bawah 10 tahun, mereka boleh mencuba mendaki tembok di dalam sebuah bilik yang direka khas dengan lantai berspan.

Taman Warisan Pertanian

Terdapat hampir 200 jenis tanaman tradisional Malaysia. Taman ini merupakan tempat yang sangat sesuai untuk mempelajari proses penanaman tumbuhan daripada menanam benih dan penjagaan tanaman hinggalah menuai.

Memang menakjubkan bila melihat cara menoreh getah dan kemudian melihat lateks berubah menjadi kepingan getah


Dapat merasa beberapa jenis buah-buahan secara percuma di Dusun Buah-buahan.

Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC)

Banyak persidangan besar antarabangsa telah berlangsung di sini. PICC menawarkan kemudahan moden yang terkini dan Dewan Pleno PICC mampu menampung kira-kira 3 000 orang peserta. Besar betul PICC ni, nak sewa dewan buat majlis pun boleh dekat sini.

Bergambar bersama-sama rakan media di hadapan PICC


Pemandangan yang paling sebab bangunan dan jalan sangat simetri dan tersusun rapi sebab ia terletak di atas puncak bukit. It's like a paper town.

Taman Ekuestrian Putrajaya

Gemar menunggang kuda atau sudah mahir menunggang kuda? Di sinilah tempat kalau nak melakukan aktiviti menunggang kuda suka-suka malah anda juga dapat menyertai kelas menunggang kuda selain menyediakan tempat untuk mengadakan pelbagai majlis seperti majlis perkahwinan, hari keluarga, hari sukan etc, Taman Ekuestrian ada sediakan tempat yang sesuai untuk adakan majlis sama ada di Clubhouse atau Pavillion nya. Grand gituu.

Bagi kuda makan, kuda-kuda dekat sini semuanya jinak, risau betul hilang jari.

Taman Botani Putrajaya

Kalau mahu berekreasi di taman-taman yang mempunyai pemandangan yang cantik, nyaman dan banyak pokok-pokok serta bunga, saya syorkan anda semua untuk melawat ke Taman Botani Putrajaya. Masa melawat ke Taman Botani haritu pun rasa macam kagum sangat bila tengok keindahan alam semulajadi, terdapat macam-macam jenis pokok dan tumbuh-tumbuhan yang kita boleh belajar. Anda boleh mulakan lawatan ke Taman Botani dekat Pusat Interpretif Pelawat (Visitor Centre). Terdapat restoran di sebelah barat bangunan ini, spot ideal kalau nak makan sambal menikmati pemandangan taman yang cantik.


Titian Kanopi sepanjang 170 meter

Titian Kanopi (Canopy Bridge) yang dibina menggunakan kayu cengal, laluan sepanjang 170 meter akan membawa anda merentasi deretan pokok hutan hujan tropika.
Taman Pepanjat (Vine Garden) ialah taman yang istimewa, dihiasi indah oleh koleksi tumbuhan pepanjat

My favourite place to visit! It wins my heart
Akhir sekali ialah, lawatan ke Astaka Morocco (Moroccan Pavilion). Sebab astaka Morocco ni memang cantik gila rekabentuk dia, bukan setakat rekabentuk je cantik malah membuatkan anda rasa macam berada di negara lain tapi hanya di Malaysia! Astaka ini menempatkan galeri pameran koleksi barang-barangan dan senibina dari bandar-bandar diraja terkenal di Morocco iaitu Fez, Meknes, Marrakech dan Rabat.

Bangunan yang berkonsepkan seni bina Moorish yang diilham oleh YABhg Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Singgah sebentar di Astaka Morocco. Mengagumkan rasa macam dekat negara lain dah.
Jika melawat ke Taman Botani Putrajaya, jangan lupa tangkap gambar banyak-banyak boleh buat InstaPhoto untuk dapat banyak likes lepastu jangan lupa hashtag #DiscoverPutrajaya #PutrajayaDekatJe


Malam pula ada majlis makan malam dekat swimming pool Dorsett Hotel, tak sangka saya menang gambar Instagram yang dapat banyak likes. Big hamper tajaan dari Mamee. Thank you Mamee!

Bersama dengan blogger lain, Kak Dhia VivaDea. Kami berdua je blogger yang participate dalam travelogue escape ni

Kita chilling depan swimming pool dengan staff Perbadanan Putrajaya. Terima kasih atas kerjasama semua.

Big hampers dari Mamee. Thank you! Saya dengan Kak Dhia menang Instagram Photo pada malam itu. Saya dapat nombor likes paling banyak, kak Dhia pula best selfie. Setiap kali pergi event dengan Kak Dhia, kitorang berdua mesti menang sama-sama tak sangka.
Baiklah sekian sahaja cerita yang sangat panjang dalam entri untuk Travelogue ni, tak puas enjoy semua tempat di Putrajaya kerana kekangan masa tapi takpe, akan datang saya akan singgah semula ke Putrajaya. Saya sangat mengagumi idea-idea yang bernas oleh YABhg Tun Dr. Mahathir Mohamad kerana membangunkan sebuah wilayah yang mashyur dan moden dengan seni reka bentuk yang megah dan unik di reka oleh arkitek-arkitek anak Malaysia. Bangga sangat. Tambahan pula, nak photoshoot dekat Putrajaya memang takkan pernah puas! Saya harap artikel ini dapat memberikan impak yang positif serta sambutan hangat bagi semua rakyat Malaysia untuk menjelajah Putrajaya. Stay tuned on my blog.
There’s a contest by Shizens which is VISAGE CHALLENGE starting from 15 April - 15 May that you can win attractive prizes after the FREE Makeover done. Look at my previous article click here about Shizens Make up Look to know more about their collection.

How to Join

It's so easy just snap a photo of yourself after the makeover to show the make up effect and then submit your photo to Shizens Facebook (Inbox) or WeChat. See more at below.


Steps To Win


  • Step 1: Visit Shizens outlets and experience a VISAGE makeover.
  • Step 2: Snap a selfie after you get your VISAGE makeover.
  • Step 3: Scan the QR code and follow Shizens on WeChat.
  • Step 4: Submit your picture with your details (name, IC, and contact number)


Don’t forget to use “VISAGE01” to redeem and experience VISAGE makeover by showing the code to the beauty advisor 

The VISAGE Collection official launch roadshow at East Entrance Lobby, Mid Valley from 24 – 30 April 2017. Check them out during the official launch. Follow Shizens Malaysia Facebook closely to find out more about the exciting activities and offers at the roadshow.

Berita baik untuk penggemar teh hijau terutamanya saya sendiri, STEA mengeluarkan satu produk kurus secara sihat dan berkesan iaitu Teh Hijau Asli. Ia adalah daun teh yang diperolehi daripada sumber berkualiti tinggi. Banyak khasiat daripada teh hijau asli ini seperti sedia maklum terutamanya bagi membuang toksik dan juga pembakaran lemak. Setiap kali saya on diet, memang saya akan sertakan pengambilan teh hijau asli tanpa gula sebab kesan dia sangat cepat. So sekarang saya masih lagi dalam minggu misi kurus dengan Teh Hijau Asli STEA.



Perbezaan Teh hijau STEA dengan produk lain

Apa yang membuatkan teh hijau keluar STEA ialah ianya diimport dari Jepun, 100% teh hijau sahaja tiada campuran bahan-bahan yang lain tau. Dalam setiap uncang ada matcha extract tersendiri yang berwarna hijau jernih. Selalunya teh hijau rasa pahit gila kan tanpa gula? Haa saya dah rasa dah teh hijau STEA ni tak pahit, takde berbau herba dan tidak meloyakan.




Dulu saya ada ambil teh hijau keluaran produk lain, kerana mendambakan badan yang ramping, teh hijau yang saya ambil tu memang sakit perut dan membuatkan cirit birit. Jadi saya cuba pula teh hijau keluaran STEA, alhamdulillah so far tak sakit perut atau cirit-birit, takde rasa pening selepas pengambilan. Rasa dia pula yang ringan dan tidak meninggalkan rasa tidak selesa di  tekak.
Yang penting ada sijil Halal oleh JAKIM. Selamat untuk diminum ok.


Cara Pengambilan

2 kali sehari pagi dan tengahari. Kenapa tak ambil pada waktu malam? Saya syorkan ambil waktu siang sebab kita berehat, so lagi cepatlah proses pembuangan toksik dan pembakaran lemak hehe. Juga boleh bancuh sehingga 3 kali, jimat jangan buang terus uncang dia tu. 




Masa yang sesuai untuk minum ialah 30 minit selepas makan. Sekali selepas sarapan dan sekali selepas makan tengahari atau boleh juga di ambil 30 minit selepas makan malam. Terpulang pada anda lagi elok minum teh hijau selepas pengambilan makanan yang berlemak dan berminyak.

Cara Penyediaan

Macam biasa nak buat teh hijau takkan nak tunjuk cara lagi? ahha. Rendam satu uncang dalam cawan yang berisi air panas bukan menggelegak sehingga 2 - 3 minit. Lepas dah rendam jangan terus buang uncang tu, boleh simpan dalam peti sejuk atau bekas kedap udara untuk digunakan lagi. Lagi satu, hampas STEA juga boleh diguna semula untuk scrub muka dan badan hehe.



Tips Ekstra dengan Teh Hijau

Pastikan anda minum air kosong 3 hingga 6 liter sehari ikut berat badan masing-masing (setiap 25kg = 1 liter air)
  • kurangkan minuman sejuk dan berkarbonat.
  • elakkan makanan segera
  • elakkan produk-produk dairy macam keju, susu pekat etc
  • makan secara sihat dan mengikut masa. 
  • kurangkan makanan berminyak dan bergoreng
  • lebihkan makan sayur dan buah
  • elakkan pengambilan kafein
  • stop dulu pengambilan produk kolagen (kalau ada ambil) sebab kolagen buat selera bertambah
  • kalau ada ambil sebarang produk slimming boleh minum STEA 15-20 min selepas ambil produk tersebut.

Harga

Sekotak harga RM 60 tidak termasuk pos, ada 28 uncang untuk penggunaan selama 28 hari
Facebook: Slimtea Malaysia HQ   |   Instagram: @stea_malaysia_hq

Senarai Agen STEA

*Johor*

Eja Shafeie
013-7229688
Kulai dan JB tengah

Liza Iza
017-7378745
Senai dan Tiram

Noorasrah bt Abdul rahim 
017-7365334 
Pasir Gudang dan Masai

Nurulfarhana 
016-4446737
Ayer Hitam dan Parit Raja

Zuliza
017-338 1418
Batu Pahat dan Kluang


*Selangor & Putrajaya*

Afiqah Zaidi
019-6667293
Klang Valley dan KL

Syira Zakaria
012-3655394
Bangi dan Kajang

Aya
019-3164845
Uitm Puncak Alam dan Saujana Utama

Zai Keflee
019-3020222
Shah Alam dan Alam Megah

Zairul Zailan
016-6370891
Puchong dan Putrajaya

Najdah
012-9563538
Subang Bestari dan Denai Alam

Syakirah
019-3366619
Puchong dan Petaling Jaya

*Negeri Sembilan*

Noradlin
016-3202444
Seremban dan Kuala Pilah

*Kedah*

Junaida saidin
013-364 8583
Sungai Petani


*Brunei*

Nuraini Salina
+6738902350
Last week I went to a hair saloon which I know this saloon via Facebook when I see a lot of positive review regarding to this saloon. This hair saloon is specialized for hair coloring with cheap price but I don't want to dye my hair instead I do a Nano hair treatment.  What more surprising is about Nano Treatment that they had in one of their services. I've been wondering what is so special about Nano Treatment and what is the different with another hair treatment that using steamer. So I went to the saloon to try out this nano treatment at their saloon. The price is very cheap and affordable compared to other's hair saloon which is from RM68 - RM90 based on length of your hair.


"Premium Hair Coloring Made Affordable"

The Result

It tooks 45 minutes to finish my hair. With the used of collagen that contain honey (Halal product), amazingly, I can't even feel my hair anymore! Haha, it is super soft and smooth. My hair bounced back when I flipped it. Wow I really feel like a korean celebrity's hair which I found it cute.


Inside the Hair Saloon

I love how colourful their saloon is and it feels so comfortable, no outside-distraction. The staff workers that treated me on that day were being so nice and friendly. Before you proceed any services, you can also get a consultation from them.


Octopus as their main logo, they also provide a waiting section which you could bring your companion when waiting for you.

Location



Location: 11, Jalan Radin Bagus 3, Sri Petaling Kuala Lumpur. 
Contact: 03-9544 2089
Follow them on Facebook to see other's review and comment about the services https://www.facebook.com/sphaircolorexpert/
Hari pertama rancangan Nine-11 disiarkan je aku dah datang tengok secara langsung program itu di BERNAMA, Jalan Tun Razak. Waktu tu aku tengok hari Isnin tarikh 3 April 2017. Seperti di dalam artikel aku yang lepas klik disini, aku ada sebut program Nine-11 ini adalah terbitan Bernama News Channel. So aku ingatkan program dia full dari pukul 9 sampai 11 pagi penuh dengan talk shows rupa-rupanya tak. Rancangan itu mengandungi segmen yang pelbagai, ada tayangan video, tayangan berita, hiburan etc. Kalau korang tengok selama 2 jam rancangan itu pun dah cukup untuk tahu tentang isu semasa pada setiap hari bekerja. Yeah, tahniah Bernama News Channel (BNC) makin lama makin menarik perhatian! *bigclaps*

7 Segmen dalam Program Nine-11

So sekarang aku akan beritahu sedikit tentang segmen-segmen menarik dalam program Nine-11. Segmen-segmen yang ada ialah Scoop, Inspirasi Pagi, Tapau Apa?, Jom Sihat!, BNC Shop, #Vacay dan #Respons911. Scoop adalah segmen yang highlight events semasa pada setiap hari. Inspirasi Pagi tu ada tetamu jemputan yang akan berkongsikan pengalaman dan cerita-cerita kejayaan yang dapat memberikan inspirasi pada korang, cuba korang tengok gambar di bawah retis mana tuu huhu.


Biar betul BNC ni, tayangan pertama program Nine-11 je dah jemput penyanyi legend Malaysia, Anuar Zain! So next time artis popular mana pulak nak jemput nanti hehe kenalah tengok.
Tapau Apa? pula ialah segmen mencari makan di restoran-restoran lokal yang korang tak pernah pergi. Ok aku rasa zaman yang semakin pesat membangun ni memang ramai orang suka explore cari restoran yang menyajikan makanan-makanan menarik dan unik di seluruh Malaysia, so program Nine-11 ni akan tunjukkan dekat korang (food-tasting) dekat mana tempat yang best nak makan dan berbaloi. Kalau aku sendiri pun memang suka explore cari makan.

Selain makanan, jom la dapatkan tips sihat dalam segmen Jom Sihat! iaitu perkongsian mengenai jenis penyakit dan amalan gaya hidup sihat. Haha see, aku dah kata segmen dia memang pelbagai. Tak lupa jugak kalau nak membeli-belah, program Nine-11 menjemput khas tetamu dari pelbagai vendor untuk mempromosikan dan memperluaskan produk-produk atau perkhidmatan syarikat dalam keusahawanan dalam segmen BNC Shop.

Cara Nak Mempromosikan Produk atau Perkhidmatan



Hashtag #Vacay pula adalah segmen yang sesuai untuk traveler. Segmen ini ada tetamu jemputan dari MITA iaitu agensi pelancongan yang akan membawa anak-anak syarikat pada setiap hari dalam segmen ini. Jadi setiap wakil anak syarikat akan menceritakan dan memperkenalkan perkhidmatan tempat untuk melancong yang ditawarkan oleh syarikat tersebut.

Manakala hashtag #Respons911 merupakan sebuah segmen yang mengetengahkan isu atau permasalahan masyarakat namun hanya akan disiarkan pada setiap hari Jumaat. Sekiranya korang mempunyai masalah atau nak buat aduan di kawasan perumahan anda, boleh laporkan kepada krew #Respon911

Cara Nak Buat Aduan atau Permasalahan



Ok segmen dia memang pelbagai, aku dah terangkan satu persatu mengenai segmen2 dalam program Nine-11, so far masa aku tengok hari tu pun memang menarik, cukup berinformasi malah dapat menambahkan ilmu pengetahuan.

Nak tahu tak siapa salah seorang artis pengacara program Nine-11 ni? Hahah.. Norish Karman weh. Pelakon Spa-Q yang beberapa tahun dahulu, sebab aku memang tengok drama Spa-Q tu dulu hehe. Lihat poster di bawah, berikut merupakan pengacara-pengacara Nine-11. Ada 5 orang pengacara, secara bergilir-gilir barulah meriah takdalah kita tengok muka ituu je kan macam rancangan televisyen yang lain yang muka itu jelahh pengacara dia hehe.

Macam mana nak tengok program Nine-11?

Menerusi siaran Astro channel 502HyppTV 410 dan MYTV 121. Tak ada TV? Tiada masalah, Internet kan ada, korang boleh tengok dekat homepage www.bernama.com atau webtv.bernama.com Segalanya dihujung jari anda.


Bila program Nine-11 disiarkan?

Pada setiap hari bekerja, hari Isnin sehingga Jumaat pukul 9 sehingga 11 pagi. Stay tuned, jangan lupa tonton Nine-11 :*