Posts

Showing posts from 2017

I received roses from Bloom2u

Image
Just receive a bouquet of roses on my desk at the office. It gave me a huge surprise especially when roses are my favourite flowers. Beautiful bouquets to choose from, arrived promptly and I liked the stunning this bouquet look!

The flowers were really fresh and lasted for over a week! I would definitely use again and thoroughly recommend to others. With Bloom2u, you can send the bouquet to whomever you want, also it comes with message card which the note is printed not by handwritten. The flowers delivered on time and in excellent condition. Just ask them when you want to deliver the flowers.
Go get your flowers at www.bloom2u.com

"Flowers are a great gift and they smell really good."

Graduation is not the ending

Image
6th November 2017 was the best day in my 2017-life. I wouldn't forget how precious was the day of my graduation. Instead of happiness, it's like a victory in my life. Well I got my family there and friends also the past-lover -- I feel completed.

Was graduated from University Putra Malaysia of Bachelor in Communication (Major Journalism) with upper second class alhamdulillah yay!

I feel quite nervous to stand up on the stage while waiting for my name to be called. I walked in gratitude, smiled and hold the scroll. Wow I can't believe I did it for like 3 years and half studies in degree and I finished it.

Hoopoe Malaysian Skincare Product Review

Image
Hoopoe, skincare and beyond! Untuk pengetahuan anda, produk kecantikan ini ialah buatan Malaysia, natural dan selamat digunakan tidak mengandungi kimia yang berbahaya seperti alkohol dan paraben. Setanding produk antarabangsa tau. Bukan sahaja kandungan natural yang terkandung dalam produk ini malah packaging produk ni pun nampak eksklusif bukan packaging biasa-biasa tu. Besides, the product is quite expensive but it is worth to buy because of their high quality.
Jadi dalam entri kali ini saya akan review 3 produk Hoopoe iaitu masker, pelembap dan bb cream. Seperti sedia maklum, ketiga-tiga produk ini sesuai bagi wajah jenis kering macam saya.

CALMING MASK Setiap hari Ahad, rutin saya ialah memakai masker. Jadi saya memilih Hoopoe Calming Mask untuk merawat wajah saya setiap minggu. Calming mask ini terus letak je kat muka dengan mudah tak perlu sapu. Selepas mencuci muka pakai facial mask selama 15 minit sampai kering. Gambar di bawah adalah wajah saya selepas memakai calming mask h…

Program Akustika Kenali Diri, ceramah iringan muzik?

Image
Warisan Bumi Nusantara bakal menganjurkan program "Akustika Kenali Diri" tidak lama lagi buat kali yang ke2. Apa yang menarik tentang program ini ialah majlis ini merupakan program yang berunsurkan keagamaan menampilkan muzik halus dari pemuzik profesional, diikuti dengan bacaan puisi dan penerangan oleh Ustaz Fairus Shah Badli. Pengacara majlis ini adalah YM Datuk Seri Paduka Diraja Ramle Mat Daly dan Ustaz Fairus Shah Badli yang merupakan pakar dalam berceramah mengenai diri dan personaliti.

Objektif utama ialah untuk belajar mengenali diri, serta memupuk dan menanam rasa cinta kepada Allah dan Rasulullah SAW.

Ceramah Diiringi Muzik Biasanya kita dengar majlis keagamaan ialah ceramah-ceramah yang disampaikan oleh ustaz-ustaz mahupun para ulama', tetapi kelainannya dalam program ini ialah pengisian yang disampaikan melalui persembahan. Macam mana? persembahan akan dilakukan oleh pemuzik kemudian pencerahan daripada persembahan tersebut akan diterangkan oleh ustaz.


Semas…

Warisan Bonda Feminine Wash Review

Image
I currently used Warisan Bonda Feminine Wash for my Miss V, once a day. I like how the scent and the soft white texture. This is kinda censored posting but yah I wanna talk about it as this is the only feminine wash I used in my daily life. It gives freshness to my Miss V. These are the details.

Pembersih Wanita Warisan BondaMencegah kegatalan di bahagian sel-sel kulit yg sensetifMerapatkan dan mewangikanMerawat keputihanSangat sesuai untuk kulit yg sensitifDiperbuat daripada bahan semulajadi seperti abstrak Aloe Vera, Manjakani, Pudina, Serapat, Tea tree oil, Virgin coconut oil dan Garam bukitSangat bersih dan selesa serta mengharumkanProduk muslim
Harga Semenanjung: RM18
Sabah/Sarawak: RM20

Cara Pembelian You may whatsapp this number at 0139597621 (Sham souvenir store)
Untuk niaga/borong 25 botol - RM10 sebotol


Well I like to use muslim product sebab saya rasa kebersihan ia terjamin, saya pulak jenis tak pakai pembersih wanita yang mengandungi kimia jadi saya pilih yang diperbuat d…

Kisah Hidup Dalam Kerjaya: Adilla Abdul

Image
Dah lama tak menulis blog about personal sebab saya sekarang dah bekerja. Saya bekerja sebagai Penolong Penerbit di Bernama News Channel (BNC). Dulu nama dia Bernama TV tapi sekarang dah rebrand nama jadi Bernama News Channel. Nanti saya akan tulis pula bidang kerja saya dekat sini, saya handle program harian disini.

Kan sebelum ni saya hanya seorang budak praktikal di Bernama, waktu tu saya memang all out kerja teruk-teruk sebab saya mahukan pengalaman yang berkualiti. Bukan setakat memenuhi kredit di unversiti sahaja. Apa yang saya buat ialah perform sehabis yang mungkin sehinggalah orang mengenali saya.

Alhamdulillah selepas tamat intern 20 Januari 2017 yang lalu, saya dapat tawaran bekerja sebagai assistant producer, saya langsung taktahu kerja apa benda tiada pengalaman tapi terima jelah tawaran daripada boss BNC pulak tu takkan nak tolak lagipun kerja susah nak dapat sekarang.

Unfortunately, pejabat BHEP universiti (UPM) call, rupa-rupanya saya tak cukup kredit! Saya terlepas s…

Bausch + Lomb Lacelle Jewel and Lacelle Diamond

Image
I am so excited bila dapat pakai lens dari Bausch + Lomb. Kalau macam Lala sendiri suka Dolly and Sweety Look so contact lens ni memang sesuai untuk Lala sebab dia mempunyai corak permata unik. Selain itu, Lacelle Diamond Daily dan Lacelle Jewel adalah pilihan yang sangat tepat untuk memakai kanta lekap bagi fashionista.


Rekabentuk: Lens ini sangat nipis memang comfortable saya rasa macam tak pakai apa-apa tau, ketebalan dia cuma 0.078mm dan kandungan air 38%. Ok kalau korang nak tahu semakin kurang kandungan air semakin selesa! Perhatian ya semua ramai yang salah anggap benda ni.


Ada nampak tak kotak pink dan biru? Yang kotak warna pink tu ialah Lacelle Jewel saya dapat warna hitam, dia ada 7 warna. Kalau Lacelle Diamond Daily pulak saya dapat warna biru. Ada 3 warna, pakai harian punya. Dalam satu kotak ada 10 pasang lens. Saya akan pakai masa saya pergi event seharian. Saya tak perlu susah payah bersihkan ke apa, pakai buang je.

Harga:
1) Lacelle Jewel: RM68 sekotak untuk 2 keping

G9 Skin Korea Review

Image
Hi guys!! Finally back with another review. This review is sponsored in any way, Todays review is the G9 Skin Korea Review, have you heard about it? Well I guess neither I am.


When I unpacked the parcel, I was amazed that the packaging of the skincare is super adorable! I feel like I don't want to use it at all because it's too cute. However, I have to do the review as per requested.

Now, onto the review!

I received 3 products in one packaging, 1) G9 Skin White in Milk Whipping Foam 120ml, 2) G9 Skin Milk Toner 30mland 3) G9 Skin White in Whipping Cream 50g. 

I already washed my hand by using the whipping foam, my skin doesn't feel dry after cleansing so move on to use the milk toner and then whipping cream. The toner is super runny and the cream is concentrated white foam but soft to apply. The formulation rich with Hyaluronic acid which provides the long lasting moisturize effect, skin full with hydration and natural glowing. For the toner, there is no chemical preserv…

iPad and Victoria's Secret Fragrance Mist

Image
Gonna put some weigh in my handbeg a little more when I bought an iPad. It's for working, nak beli iPad Pro punya mahal masih tak mampu lagipun bukan nak buat kerja2 editing yang berat pun so beli jelah hat yang biasa. Besides, Victoria's Secret got sales 50% discount how could I not buying some stuff from there right?! Well the fragrance cost me : RM79 RM45. Pilih, bayar dan keluar. Got one more stuff to buy at Nose (shoes) tapi size tiada. Habis habis dan habis ah baik tayah jual!

Majlis Sambutan Ulang Tahun Ke-50 BERNAMA

Image
Baru beberapa minggu masuk bekerja di BERNAMA, sebelum ni pembaca mesti tahu yang saya pelatih praktikal di BERNAMA sejak bulan September 2016 tahun lepas, so pada April 2017, saya start bekerja di sana alhamdulillah dengan rezeki yang Tuhan berikan. Kira dah 7 bulan di BERNAMA, saya berkesempatan untuk turut hadir ke Majlis Sambutan Ulang Tahun Ke-50 BERNAMA. Tahniah saya ucapkan kepada syarikat ini.

Biasa kita dengar, "Sumber dari BERNAMA" yang terdapat dalam keratan artikel di mana-mana media cetak dan elektronik kan, hampir kesemua berita yang didapati adalah sumber dari BERNAMA. Sumbangan BERNAMA kepada organisasi media lain, termasuk akhbar, stesen radio dan televisyen serta portal berita juga begitu konsisten dalam memainkan peranannya sebagai penyedia kandungan yang profesional.
Bernama ditubuhkan di bawah Akta Parlimen pada 6 April 1967 dan dilancarkan secara rasmi pada 30 Ogos 1967 bersempena ulang tahun ke-10 kemerdekaan negara. Mula beroperasi pada 20 Mei 1968, BER…

The cheapest facial treatment at Beaute Library

Image
Done a facial treatment at Beaute Library at MYTOWN Cheras and it is incredibly amazing. I feel very satisfied with the finishing look. As you can see on my picture above, I did not use any foundation nor any powder after I finished the facial treatment, it makes my skin good all day.
SATISFACTION: 5/5 ★★★★★ 

As you can see on the picture above, how shining my skin was after the facial treatment and I am very satisfied with the service given.

Besides, I also love how their staff members treat me as I first step into the Beaute Library. The beautician will do the skin test first on my face and also consultation (it's free) before the treatment proceed. For your information, I'm having a combination type of skin which is blended with oily and dry. I also having a big pores on my skin.
Information Website : http://www.beautelibrary.com/

Makan Bufet Sempena Ramadhan di Restoran Paya Serai Hilton

Image
Sempena bulan ramadhan, Restoran Paya Serai di Hotel Hilton mengadakan bufet untuk dinikmati oleh umat Islam berbuka puasa. Selama 30 hari kita berpuasa, haruslah kena ada satu hari makan bufet bersama keluarga atau rakan-rakan, saya cadangkan kat korang untuk makan bufet di Paya Serai dekat Hilton ni, sebab apa, Paya Serai menawarkan masakan tradisional dengan konsep yang moden okay, sesuai untuk tekak orang melayu.

Saya bagi 3.5/5 bintang untuk restoran ini dan berpuas hati dengan makanan yang disediakan. Pelbagai makanan ada termasuklah dim sum walaupun konsep dia hanya satu, "Masakan Ibu" namun ia mengandungi lebih 300 menu termasuk lauk gulai kawah, rendang tok, ikan bakar Melaka, kambing panggang, ayam percik, lemang, putu piring, apam balik dan macam-macam lagi. Korang boleh makan dari berbuka sambung sampai malam!

Durian pun adaKorang nak tahu tak, korang juga boleh dapatkan durian dekat sini. Makan durian dalam hotel kelas kauu. Saya tak makan durian, saya tengok je r…

Antara Rezeki dan Dengki

Image
Apa yang aku nak ceritakan kali ini adalah berdasarkan true story aku yang sudah hidup selama 23 tahun di atas muka bumi ini. Walaupun perjalanan aku masih panjang, baru makan garam secubit tapi selama aku hidup, pelbagai yang aku tempuh. Dulu masa sekolah, aku ada seorang kawan (sekarang dah tak berkawan lagi) We were very closed, like very closed and we did sorta things during our childhood, like a team. You know what, she got freaked out bila setiap kali aku melebihi dari dia dan selalu tuduh aku macam-macam. Termasuklah masa examination. Sebelum kitorang menghampiri peperiksaan akhir tahun (masa sekolah dulu), dia seorang pelajar pintar memang top keputusan selalu dapat banyak A, aku? paling tinggi alhamdulillah 2A je mampu, aku seorang yang rendah diri sebab aku selalu rasa diri aku pathetic, takde talent sebab tu aku tak target keputusan yang tinggi. Semasa hari keputusan peperiksaan, semua pelajar datang ke sekolah untuk ambil result, including me and her. Tahu tak berapa aku d…

Dorsett Hotel Review

Image
I am amazed with the concept of Dorsett Hotel when I first enter the lobby. As I reached the hotel, I immediately take out my phone to snap my portrait *flip hair*. The hotel opened on 16 January 2016, the hotel features 218 guestrooms, an all-day dining facility with the scenic lake view.


Room Feature & Facilities Free in-room WIFI and broadband internet access, Flat screen TV, Air-conditioner, Complimentary daily newspaper, Word desk, Hair dryer, Full range of bathroom amenities, Slippers and bathrobes, Shoe shine, Iron and ironing board, Tea / coffee facilities.

Hotel Feature & Facilities Suria shopping mall, Citra Rasa all-dining restaurant, Dorsett Cafe, Rooftop bars with an infinity pool, WIFI internet access, Rooftop Spa, Luggage storage, Express check-out, Complimentary in-town shuttle service, Fully-equipped rooftop gymnasium, Pillar-less Ballroom and Meeting Rooms.



Your Perfect Wedding Location You can also book a location for your wedding ceremony at Dorsettt Hotel…

Travelogue Escape, Jelajah Tempat-Tempat Menarik di Putrajaya

Image
Terkenal dengan reka bentuk bangunan yang mengagumkan, Putrajaya menjadi sebuah tempat yang masyhur dan moden dengan beberapa kawasan terancang yang dikenali sebagai Presint, juga menempatkan pejabat-pejabat kerajaan persekutuan Malaysia serta kediaman para penduduk selain menawarkan kawasan rekreasi yang menarik untuk melancong dan bergembira. Putrajaya adalah tempat terbuka pada setiap hari secara percuma untuk semua lapisan masyarakat melakukan pelbagai aktiviti riadah dan berekreasi bersama ahli keluarga dan kawan-kawan.



Tak sangka, saya kerap melepak di Putrajaya sebab saya seorang pelajar di UPM kampus Serdang dimana kampus saya sangat dekat dengan Putrajaya jadi memang selalu pergi makan dan bersiar-siar di sini cuma belum discover kesemuanya. Setakat bersiar-siar melepak di Jambatan Seri Wawasan jelah untuk menikmati pemandangan pada waktu malam sebab Putrajaya kan terkenal dengan jambatan seni bina yang unik dan mengagumkan. Selama 3 hari dan 2 malam di Putrajaya, Program Tr…