H E L L O !
Adilla Abdul or better known as Lala, 25 years old. I have been active in blogging since April 2009 so it is about 9 years being a content writer. I am a lifestyle blogger based in Malaysia which this blog consist of beauty, fashion, health and fitness, eateries and restaurants, travel and places, product reviews and also education using both Bahasa Melayu and English.
CLICK TO VIEW MY FULL PROFILE

For blogger paid review and event coverage kindly reach me at nuruladillarahim@gmail.com



H E L L O !
Adilla Abdul or better known as Lala, 25 years old. I have been active in blogging since April 2009 so it is about 9 years being a content writer. I am a lifestyle blogger based in Malaysia which this blog consist of beauty, fashion, health and fitness, eateries and restaurants, travel and places, product reviews and also education using both Bahasa Melayu and English.

CLICK TO VIEW MY FULL PROFILE

For blogger paid review and event coverage kindly reach me at nuruladillarahim@gmail.com

Percaya atau tidak, hanya dengan menggunakan pembersih wajah sahaja boleh buat muka jadi flawless. Pernah dengar tak ada orang cakap kulit dia bersih dan dia cakap tak pakai apa-apa pun? Rasa macam unbelievable kan, kita ni beli produk macam-macam untuk merawat kulit wajah. Cuma nak bagitahu awal-awal kecuali kulit jenis pori-pori besar atau wajah yang berparut memang tak boleh buat apa lah kan, tu memang kena dapatkan rawatan yang lebih profesional. Posting ini sesuai untuk kulit wajah normal, berjerawat pasir dan berminyak. Hanya dengan mencuci wajah dengan apa sahaja pembersih wajah yang boleh didapati di mana-mana drugstore pun sudah memadai. Cuci muka dengan teknik 60-second rule bangun pagi, tengah hari, petang, malam dan sebelum tidur. I have done it and it works on my face. Tapi cleanser yang saya pakai tu memang jenis yang berkualiti la. Cari cleanser yang bersesuaian dengan kulit muka dan cuci bersih-bersih dengan teknik 60-second rule tu.


I cannot say that toner, moisturizer, serum and etc are not required tapi terpulang pada korang kalau nak tambah produk tu semua tiada masalah pun. Plus, sunscreen sangat penting untuk wajah. Setiap hari kena sapu sunscreen/sunblock spf50++ above tau, kalau spf kurang daripada itu tak cukup untuk mengelakkan cahaya UV untuk cuaca di Malaysia.

Cuba you all try teknik yang saya sebutkan selama seminggu, make sure cleanser yang you all beli tu baguslah dan sesuai untuk kulit, cuci dengan 60secondrule, pakai sunscreen selepasnya, kemudian kerapkan cuci wajah. Hati-hati jangan sampai kulit wajah kering sangat, make sure minum air secukupnya dan apply la serum kalau terlalu kering. Selamat mencuba.
Hi my blog readers, perhaps this news may be surprise to those who only followed my blog. It has been awhile I have never showed up myself on my own blog and publishing about personal content. This is probably exciting to my followers that has been followed me on this blog for years, just to let you know that I am taken with someone, we just tie the knot by 'Merisik'-


'Merisik' in malay society marriage tradition, there are many important steps, starting with 'merisik'. Merisik a process in which a senior and respected member of the groom’s family visits the prospective bride’s family to learn about her background, and whether she is agreeable to the marriage. He is usually accompanied by a small entourage bearing gifts. If the bride is found to be acceptable, a proposal would be made, traditionally in the form of poetic Malay verses.

On the day of merisik, my future husband accompanied by his mother, uncle and aunt along with my families. So there was a discussion about our solemnization and wedding ceremony. And finally, I found my half missing pieces, my soulmate. Hope that we can get through our journey till forever. On the next posting, I will introduce the man that had steal my heart. Soon.



June 6th, 2019
The Engagement of Zulkarnaen x Adilla

Thank you for all the wishes mostly on my social media. This relationship mean so much to me and probably can change my life. He is the best man in this world. One in a million. I would like to introduce him to my readers on this blog stay tuned.
Kepada pembaca blog ini yang terdiri dari kaki-kaki travel pernah dengar Qatar Airways tak? Kalau tak pernah dengar, saya nak cerita sikit. Sebab saya sangat-sangat puas hati guna airline ni. Saya pun hari tu first time naik Qatar Airways dari Doha ke Kuala Lumpur. Oleh disebabkan Qatar Airways ni merupakan airlines yang agak baru berbanding airlines yang lain, saya macam ragu-ragu lah juga nak naik, tapi masa tu dah tak ada tiket lain untuk timing yang saya nak, saya pun belasah je lah beli. Sumpah lepas saya naik, confirm saya akan jadi pelanggan setia diorang lepas ni!

Interior Design Yang Selesa Untuk Penumpang

Gambar google: Qatar Aiways Economy Class

Bagi pendapat saya, interior dalam plane memang tip-top! Rupa-rupanya, dalam industry penerbangan, kawasan tempat seating dia merupakan antara yang paling luas berbanding dengan airways lain. Qatar airways ni design kawasan seating mereka luas supaya penumpang masih akan rasa selesa walaupun diorang ambil penerbangan jarak jauh. So, korang boleh adjust kerusi dia supaya boleh baring-baring. Dah selesa baring-baring, depan korang ada monitor tv personal untuk korang. Boleh la layan movies ke drama ke. So, korang taklah asyik tidur je dalam perjalanan.

Makanan Dalam Flight Dijamin Halal

Bincang pasal makanan pula. Kalau korang nak tahu, Qatar Airways bukan sahaja berganding bahu, tapi berkolaborasi dengan chef selebriti Nobu Matsuhisa untuk menyediakan hidangan yang sedap sehingga menjilat jari khusus untuk penumpang-penumpang Qatar Airways. Jangan risau, jangan gentar, semua makanan yang dihidangkan dijamin halal. Untuk penumpang yang mengamalkan pemakanan tertentu, macam vegetarian ke, ada allergy ke, boleh menempah hidangan selewat-lewatnya 24 jam sebelum berlepas.

Join Qatar Airways Privilege Club Untuk Kumpul Points

Untuk mereka-mereka yang berpoket agak tebal, if korang rasa korang akan selalu guna Qatar Airways ni, boleh la join Qatar Airways Privilege Club: ada Burgundy, Silver,Gold dan Platinum. Korang boleh kumpul Qmiles dan Qpoints korang dengan setiap kali pembelian supaya korang boleh menebus mata ganjaran. Antaranya termasuklah korang boleh dapat penerbangan percuma, diberi diskaun untuk sewa kereta, diskaun hotel dan lain-lain.

Cara Booking Flight Qatar Airways melalui Traveloka

So korang dah yakin dan percaya tak dengan Qatar Airways ni lepas saya dah berbuih-buih mulut promote? Belum lagi? Tak apa, tak apa, benda boleh bincang, tak payah risau. Meh saya promote lagi, Qatar Airways ni pergi ke lebih daripada 150 destinasi yang merangkumi enam benua. Nak cakap pasal awards yang diorang dapat, tak payah cerita lah, banyak. Sampaikan diorang tergolong antara airlines yang elit dan ternama. Skytrax (badan yang bagi ranking kat airlines, macam rotten tomatoes untuk film) juga dah rate dorang 5 bintang. Sooo, soalan cepu emas sekarang ni, macam mana nak buat Qatar airways flight booking ni?

Okay mudah je. Mula-mula korang boleh pergi kat website Traveloka ataupun korang boleh terus install app dia dekat smartphone masing-masing. Korang scroll down sampai nampak heading tulis ‘Airlines Partners’. Dekat sini diorang ada list down kan banyak airlines, korang click je Qatar airlines yang lambang rusa jantan ada garis-garis warna purple. And then, korang akan terus di re-direct domain yang Qatar Airways punya. And search je la tempat mana korang nak pergi, tarikh dengan berapa orang yang nak pergi dekat search bar tersebut. Contohnya, katakanlah korang nak buat online flights to phuket booking. So, korang boleh letak korang ambil flight dari mana dekat ‘from’, macam saya dari Doha, dan dekat ‘to’ korang letak Phuket. Lepas tu, korang just fill in details lain-lain berapa orang penumpang dan tarikh penerbangan pilihan. Kalau korang nak beli tiket ulang-alik, just tekan dekat ‘return date’. Nanti dia bagi jumlah dua-dua tiket.

Faham ke? Korang still tak berjaya booking ke? Ni mesti tak register lagi. Okay korang boleh terus click butang register tu. Nanti korang akan dimaklumkan harga-harga runtuh tiket di kawasan-kawasan pilihan! Bagusnya Traveloka ni korang takkan dikenakan hidden booking charge, kalau ada pun, siang-siang diorang dah biar tertera dekat screen korang. Tak lah kita rasa macam ‘tipah, tertipu lagi’. Lepas dah keluar harga semua korang pun buat la e-payment. Disebabkan Traveloka dan Maybank ni memang nak yang hanya terbaik sahaja untuk customers diorang. Diorang dah pun berkerjasama untuk bagi korang save duit dan pada masa yang sama bagi peluang untuk korang pergi destinasi – destinasi idaman korang. Kalau korang booking guna kad Maybank dari sekarang sehingga 15 April 2019, korang akan diberikan diskaun sehingga 15% untuk booking penerbangan dan hotel di Traveloka! After korang dah senyum-senyum happy dapat diskaun tiket guna Maybank, Qatar Airways akan hantar e-tiket ke email korang.

Saya harap korang terbuka hati untuk naik Qatar Airways ni lepas saya dah cerita panjang lebar mengenai kelebihannya. Dan yang untuk booking tiket tu, saya rasa better korang booking guna Traveloka sebab most of the time, harga tiket yang korang dapat kat Traveloka, korang tak boleh dapat dekat official website Qatar Airways. So, marilah kita menjadi pengguna yang bijak dalam me-survey harga-harga tiket murah guna Traveloka!
Haritu saya pergi lunch dekat D'Salai Corner, masuk je sana pelbagai menu makanan tengahari ada dengan harga yang berpatutan. Menu utama mereka yang paling special adalah Masak Lemak Salai; Daging Salai, Itik Salai dan Keli Salai. Masa saya pergi tu, saya ambil Itik Salai, sedap sangat! Harga dia RM10 sahaja satu set. Air pula air kordial, percuma sahaja boleh refill tak silap. Saya beli juga cendol di sana, harganya RM3 sahaja.

Makanan tengahari saya. Saya ambil itik masak salai dan daging masak asam pedas. 

Cendol di D'Salai Corner, hanya RM3 sahaja. Kalau nak ada durian RM5. Cendol dia pekat dan manis sedap sangat.

Masa saya datang sekitar jam 12 tengahari pun dah ramai dah tapi after pukul 1pm dah kurang orang, jangan risau lauk masih banyak tak habis ya, tutup pukul 3 petang. So bagi sesiapa yang sedang bekerja sekitar KL tu jangan lupa bawak kengkawan office juga untuk makan disini.

Daging Masak Asam Pedas. Dagingnya lembut tak liat ya lepastu banyak pulak tu dia letak daging.

 Inilah dia menu utama yang paling special disini iaitu Masak Salai. Ada Keli, Itik dan Daging, pilih je mana yang suka. Makan panas-panas memang best. 

Nasi Ayam Hitam Sambal Merah juga merupakan salah satu menu lunch di sana

Lepas makan nasi, makan pasembor pula.

Memang best makan lunch dekat sini, makanan sedap harga pulak murah. Lepasni kalau lunch break, saya nak bawak kawan-kawan office pula makan disini. Mengidam pulak Itik Masak Salai tu lagi. Macam-macam lagi menu yang ada, korang pula kena datang ke sini untuk cuba.


Lokasi dan Waktu Operasi


D'Salai Corner beroperasi setiap hari Isnin - Sabtu bermula jam 11pagi - 3petang. Lokasinya terletak bersebelahan Dewan Perdana Felda, kat Jalan Semarak KL tu. Buka sahaja apps Waze. Parking boleh parking di luar sekitar D'Salai Corner.


Ramadhan Buffet Felda D'Saji

Nak promote juga bagi sesiapa yang nak makan bufet sempena bulan Ramadhan, sekali sekala nak bawa family makan besar untuk berbuka boleh pergi di lima lokasi tersebut; Dewan Perdana Felda, Orchard Villa Gombak, Laman Gemilang Kelana Jaya, Lake Cempaka Villa Bangi dan Restoran D'Saji Titiwangsa. Bufet Ramadhan menyajikan Sajian Warisan pada tahun ini 100% masakan melayu ya.
Hi you all, raya dah nak dekat, nak dapatkan kebaya pario yang cantik dan berkualiti tinggi tak? Saya pun dah ada satu jenis kebaya dari ByHisDaisy. By His Daisy merupakan Kebaya Pario Specialist yang menyediakan kebaya sulam yang moden dan ekslusif dengan harga mampu milik. Kebaya yang saya pakai ini adalah Kebaya Sulam BHD Seera. Size S.

 Let's makes Kebaya great again!

"Self confidence is the best outfit, so wear something that raise your confidence."

Unboxing Video


Kebaya Sulam dan Kutu Bayu

ByHisDaisy ada dua jenis kebaya, iaitu Kebaya dan Kutu Baru. Variasi warna yang ditawarkan pula terdiri daripada warna terang sehingga pastel. Selain kebaya, Byhisdaisy turut menawarkan kain pario pelbagai corak dan warna untuk dipadankan bersama kebaya. Wanita yang bersaiz kecil hinggalah yang berbadan besar juga tidak perlu bimbang kerana variasi saiz yang ditawarkan adalah dari XS sehingga XXL.

Walaupun tampil dengan kain kapas premium dan sulaman tebuk, kebaya Byhisdaisy berharga antara RM99 sehingga RM119 sahaja, manakala pario songket pula berharga RM95. Namun begitu, harganya kadang-kala ada promosi ya, sekarang ni tengah promosi raya!

Sesuai Untuk Para Muslimah

Kebiasaannya kalau kita dengar kebaya pario ni sesuai untuk gadis-gadis yang tidak bertudung kerana potongan kebaya biasanya betul-betul mengikut potongan badan, agak ketat dan material kainnya juga jarang, namun begitu hanya kebaya dari ByHisDaisy yang menyediakan kebaya sesuai untuk dikenakan oleh para muslimah. Kualiti kainnya tebal, tidak jarang dan potongannya tidak ketat, sangat manis dikenakan dengan tudung.

Cara nak beli Kebaya By His Daisy

Ada 4 cara kalau nak beli, First, you all boleh visit laman web mereka di www.byhisdaisy.com.my Di laman web mereka ada pelbagai warna yang korang boleh pilih dan padankan. Tapi sekiranya tak berapa mahir nak menggunakan website boleh sahaja menggunakan cara ini:-
2) Order from BYHISDAISY #bhdapprentice
3) BHD HQ at +60196061751 (whatsapp)
4) Walk-in to BYHISDAISY Showroom [Byhisdaisy HQ, Alam Damai, Cheras]
Majalah berita antarabangsa, TIME menyenaraikan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai salah seorang daripada 100 individu paling berpengaruh di dunia pada tahun 2019.

Untuk pengetahuan, Penulis Time Magazine tersebut merupakan individu yang bertanggungjawab mendedahkan skandal 1MDB. Mengimbas kemenangan Mahathir dalam PRU-14 setelah membuat kemunculan semula untuk berhadapan dengan bekas perdana menteri Najib Razak yang dituduh dengan penyelewengan bernilai berjuta ringgit daripada 1MDB.

Senarai Time 100 merupakan senarai tahunan yang dibuat berdasarkan undian pembaca Time Magazine beberapa sebelum senarai itu dikeluarkan.

Sumber: http://time.com/collection/100-most-influential-people-2019/5567765/mahathir-mohamad