H E L L O !
Adilla Abdul or better known as Lala, 25 years old. I have been active in blogging since April 2009 so it is about 9 years being a content writer. I am a lifestyle blogger based in Malaysia which this blog consist of beauty, fashion, health and fitness, eateries and restaurants, travel and places, product reviews and also education using both Bahasa Melayu and English.
CLICK TO VIEW MY FULL PROFILE

For blogger paid review and event coverage kindly reach me at nuruladillarahim@gmail.com



H E L L O !
Adilla Abdul or better known as Lala, 25 years old. I have been active in blogging since April 2009 so it is about 9 years being a content writer. I am a lifestyle blogger based in Malaysia which this blog consist of beauty, fashion, health and fitness, eateries and restaurants, travel and places, product reviews and also education using both Bahasa Melayu and English.

CLICK TO VIEW MY FULL PROFILE

For blogger paid review and event coverage kindly reach me at nuruladillarahim@gmail.com

Thick, shiny and bouncy hair always be my desire. Today's review I want to try a new series of hair solution named "Full-Lift Shampoo and Soft Mask". This hair solution aimed to deliver desired hair texture with more than 10 benefits listed as fullness, anti-frizz, oil control, hair regrowth, heat protection, strengthening and more in both saloon and daily use. Also, Full-Lift Shampoo and Soft Mask is the first product launched under LAB11 that featured no artificial colouring, 100% extracts and pure essential oils, fragrance free as well as chemical free ingredients.

Actually, I don't really change the brand of my shampoo but this time, I am pretty excited to try because the product is free from unwanted chemical ingredients. 

Step 1 : Brushing

I brush through my hair before showering.This will minimize tangles and prevent breakage (which can lead to split ends) that can occur when I brush my hair post-shower. 

Step 2 : Shampoo

Applying Full-Lift shampoo by LAB11 towards the crown of my head and lather it gently downward, keeping hair straight (without bunching it up) by making a zigzag motion with my fingers down the hair.

Step 3 : Mask

I took a long time when applying mask because I want it to absorb completely through my hair.


Personal Review

After using the product, I feel like my hair got volume and it’s easier for me to style. I am fully satisfied with these product. Apparently, I like the soft mask, it was my first hair mask actually and I couldn’t believe that it helps to moisturize the end split.


Lab11 International Sdn Bhd 

Reg no: 1288754-D
Address : 17, Lebuh Sungai Pinang 3, Nautilus Bay, 11600, Penang, Malaysia.

Website: http://www.lab11international.com/about-us.html
Facebook: https://www.facebook.com/Lab11international
Instagram: https://www.instagram.com/lab11_international
For your information, I am currently handling a morning talk-show at Bernama News Channel which called, Nine11. I was just an assistant producer but on August 2018, coincidently my status upgraded to Producer. Well that status only for Nine11 program. I still need to improve my skills in media broadcasting.

At the studio handling my crews. My first day duty as producer.

Post mortem after live with my crews

Satisfaction. Ending credit.

Well thank you for stay tuned on my blog. Don't forget to watch Nine11 every Monday to Friday from 9 AM to 11 AM only on Bernama News Channel.

Hey guys, I've been slight busy this month because I gotta prepare for another program called "Famous to Famous" brought by Bernama News Channel. I guess I'm enjoying this work eventhought it is quite tough for me anyway I do things I think I cannot do.


Hi! Entri sebelum ini, saya ada cover tentang pelancaran produk kecantikan, Voqq di entri ini : Voqq, Produk Penjagaan Kulit Guna Ekstrak Tomato Saya juga mengambil peluang untuk menggunakan produk ini selama 3 minggu, dan lihatlah hasil kulit saya.


First of all, kulit saya ada bekas jerawat dan juga banyak blackheads and whiteheads. Bercampur. Apa yang saya buat ialah, memakai produk Voqq seperti biasa 4 kali saya cuci muka setiap 4 - 5 jam saya akan bersihkan wajah. Lepastu saya selalu buang blackheads saya menggunakan blackheads removal tool. Saya tidak memakai foundation atau apa-apa sahaja mekap untuk kulit wajah, saya hanya mekap mata, kening on point dan bibir sahaja.

Terdapat 3 produk: Pembersih muka, Toner dan Krim Anti Penuaan. Jadi 4 kali saya cuci wajah saya dengan menggunakan produk ini. Saya paling suka toner dia, fresh sangat. Itu adalah antara favourite saya.

Sebenarnya kalau korang lihat dengan teliti, blackheads di wajah saya sangat jelas kelihatan juga bekas-bekas jerawat yang masih merah-merah. Di dahi saya pula adalah kerana minyak dan peluh. Memang tak sekata!

Walaupun kulit wajah tidak sembuh sepenuhnya namun saya dapat hasil yang positif. Kulit wajah saya tidak berminyak dan semakin soft. Ini mungkin kerana ekstrak tomato dalam produk yang semulajadi membuatkan rupa saya bertambah mulus gituu.
Saya dah cuba. Jadi korang pun try lah, kalau takut untuk mencuba produk disebabkan risau dengan bahan-bahan kimia yang terdapat dalam produk, try Voqq sebab ianya menggunakan bahan ekstrak semulajadi. Review ini adalah berdasarkan penggunaan ke atas diri sendiri. 
Guardian baru sahaja melancarkan Gentle Cleanser dan Gentle Lotion yang sesuai untuk semua jenis kulit, termasuk kulit kering dan sensitif.

Terbukti secara klinikal dan dermatologi yang dirumus khas untuk menawarkan penyelesaian kulit sensitif. Derma365 Gentle Cleanser dan Gentle Lotion adalah pH-seimbang dan hypoalergenik, untuk melegakan kulit dan melindungi kulit dari persekitaran luaran yang sukar. 

Untuk hasil yang terbaik, pengguna dinasihatkan mandi menggunakan air suam dengan derma365 Gentle Cleanser, diikuti dengan penggunaan derma365 Gentle Lotion untuk melembapkan kulit.
Semua produk derma365 dirumus agar lembut pada kulit dan diformulasi bebas daripada sabun, pewarna, wangian, MIT, paraben, lanolin, bahan-bahan yang berasal dari haiwan, minyak mineral, SLS dan SLES.

Malaysia bakal menjadi tuan rumah untuk Majlis Penyampaian Anugerah Tahunan TPS 2018 bagi jurugambar perjalanan dunia yang terbaik buat kali ke-4.


Majlis Penyampaian ini dianjurkan oleh pengasas Travel Photography Society, Ahsan Qureshi, yang diketuai oleh Datin Rubab Fatima, selaku ketua pegawai eksekutif Travel Photographer Sdn Bhd.

Antara gambar-gambar Travel Photography


Jangan lupa untuk datang ke Pameran ini bertempat di Publika sehingga hari Ahad ini!
Untuk maklumat lanjut mengenai majlis ini, anda boleh melayari :
laman sesawang ​: ​www.travelphotographersociety.com
facebook ​​: ​https://www.facebook.com/travelphotographersociety/
Instagram ​​:​Datin Rubab Fatima.


Travel Photography (Fotografi Perjalanan) merupakan gambaran perjalanan seseorang yang dapat menangkap momen yang membentuk perasaan masa dan tempat, menggambarkan tanah, rakyat, atau budaya dalam keadaan semula jadi yang tidak mempunyai batasan geografi.

LELAKI dan kecantikan adalah perkara yang kedengaran kurang maskulin. Bukan apa, kebanyakan lelaki kurang memberi penekanan terhadap perihal penjagaan peribadi terutama apabila melibatkan penggunaan pencuci muka, krim wajah, losen, serum, toner dan sebagainya. Menyedari hakikat ini, Dato' Megat Sallehudin bin Megat Ibrahim berusia 38 tahun, memulakan langkah penjagaan wajah.

Saya mengambil peluang untuk bertanya, mengapa Dato' Megat Sallehudin mahu menjaga kulit wajah? Rupanya seiring bergaya, beliau mahu tampil lebih yakin ketika berinteraksi dengan orang ramai. Kerjaya seorang usahawan muda berjaya seperti beliau kekang dengan masa namun beliau tidak lupa untuk menjaga kulit wajah, lihatlah gambar-gambar beliau yang sangat segak dan bergaya walaupun beliau adalah seorang bapa yang mempunyai 4 orang anak. Terkejut kan? Seorang ahli perniagaan yang mempunyai ramai pekerja dibawahnya, seorang bapa dan seorang suami bukan mudah untuk beliau membahagikan masanya dengan kerjaya, famili dan peribadi.

Mahu Tampil Muda

"Saya kerap berjumpa dengan orang oleh itu saya mahu mereka menyenangi ketika berinteraksi dengan saya.

Saya menjaga kecantikan wajah sejak tahun 2016, dulu saya hanya memakai pencuci muka, sejak keluaran Voqq, saya telah memakai complete set produk skincare ini kerana peningkatan usia. Voqq ialah anti-ageing skincare, jadi ia sesuai dengan motif saya untuk menjaga kulit wajah dan tampil muda."


Untuk pengetahuan anda, Dato' Megat Sallehudin hanya menjaga kulit wajahnya sahaja, beliau berkata tidak perlu pergi ke pusat-pusat kecantikan dan spa sebagainya yang hanya membuang duit. Cukup dengan menjaga kesihatan seperti bersenam pada setiap minggu untuk mengeluarkan peluh dan menjaga kulit wajah dengan menggunakan produk kecantikan yang bersesuaian dan selamat.


Voqq Adalah Produk Kecantikan Yang Terbaik dan Selamat

Menjaga kulit wajah untuk lelaki sama penting sebagaimana perempuan memelihara kulit mereka. Hari ini pelbagai jenama tampil dengan himpunan khusus buat lelaki. Tidak hanya produk asas, rangkaian ini juga dipanjangkan dengan pengenalan produk penjagaan khusus buat mata, anti penuaan dan pencerahan.

"Lelaki perlu menjaga penampilan tambahan pula persekitaran luar seperti habuk dan debu membuatkan kulit wajah kusam, oleh itu Voqq adalah pilihan yang terbaik kerana produk skincare ini dihasilkan berasaskan buah tomato yang kaya dengan sumber lycopene, yang membantu kondisi kulit untuk kekal muda dan anjal."

Baca artikel mengenai Voqq selanjutnya di sini.

Barangkali produk kecantikan tidak begitu penting dalam senarai keutamaan lelaki tetapi itu tidak bermakna golongan lelaki boleh mengabaikan terus urusan penjagaan kecantikan. Saya tahu betapa malasnya seorang lelaki untuk melapangkan waktu atau melaburkan wang ringgit memilih dan membeli variasi produk kecantikan. Namun dengan adanya Voqq, sebuah jenama penjagaan kulit berasaskan tomato, langkah penjagaan kulit menjadi mudah dan kesannya memuaskan! Tambahan pula, isteri beliau, pemilik spa dan salon DS Pesona Beauty, Datin Nur Samsidar Mohd. Zain telah menghasilkan produk penjagaan kulit di bawah jenama Voqq yang mula dipasarkan sejak tahun 2016. Dengan yakin, beliau sendiri memakai produk jenama kecantikan oleh isterinya.


Upcoming next : Tekstur Kulit Wajah Saya Setelah Sebulan Memakai Voqq.

Ramadhan hampir tiba! Awal Ramadhan ialah 17 Mei 2018, jadi korang dah pilih tempat dah kat mana nak bawa famili atau kawan-kawan makan buffet di hotel? Rekomen Lala untuk korang ialah pilihlah Pullman Putrajaya Lakeside kerana di sini temanya pelik maksud saya berbeza dengan hotel-hotel lain sebab tema pada kali ini ialah "Magical Ramadan Nights" yang bermula pada 15 Mei sehingga 16 Jun 2018 masa 6.30pm - 9.30pm. Okay taknak cakap banyak sebab masa Pre-Ramadhan Buffet Lala cukup enjoy melantak makan bersama rakan-rakan.

Beginilah suasananya, dah nak malam. Jangan lupa sebelum masuk waktu berbuka korang prepare la ambil makanan siap-siap hahahha. Datang awal!

Sambil manjamu selera, korang akan didendangkan dengan beberapa lagu


Best ke Lala?

Disebabkan tempat dia luas, banyak kerusi meja tak perlu risau. Bila besar mcam ni, suasana dia sangat meriah. Nak makan pun selesa. Sambil makan sambil boleh tengok persembahan. Eh enjoy jelah sampai pukul 9.30 malam.

Persembahan orang hembus api aka naga.

Sebuah tarian persembahan. Jangan lupa dekat sini ada photobooth lepas makan pergilah bergambar satu famili

Lala suka dengan konsep diorang (staff kot) pekenakan pakaian cosplay macamni, anak-anak korang sukalah ni nak bergambar

Hidangan Menu Yang Pelbagai

Banyak sangat makanan dia sampai tak semua yang Lala dapat rasa. Tapi yang paling utama adalah kambing bakar hehe buffet ramadhan tak lengkap kalau tak ada kambing ok. 

Dekat centre tempat ni, ada kambing bakar dengan ikan besar ni ha aku tak tahu ikan apa tapi sedap.

House of Candy! Member Lala suka betul masuk kawasan ni. Ini adalah kawasan terlarang untuk anak-anak korang sebab penuh dengan kemanisan. 

Tak lepas peluang untuk ambil gambar di sini sebab kaler dia cantik.

Beratur untuk ambil makan hahaha

Dessert. Please have one!
Kredit Gambar: Facebook Pullman PJ

Harga Buffet

Dewasa : RM188
Kanak-kanak : RM110


For Reservations :

Tel : 603 8890 0000
Email : magicalramadhan@pullmanputrajaya.com
Whatsapp : 6016 8900 142
Website : www.pullmanputrajaya.com/special-offers

Geram betul bila jerawat asyik naik dekat tempat yang sama, on my upper lips! Dah la area atas bibir sangat sensitif kalau nak picit pun sakit macam nyawa nak melayang. Jadi aku pun google la apa masalah jerawat asyik tumbuh dekat area yang sama. Maksudnya dalaman badan kita yang ada masalah sebab tu kita kena cari punca kenapa jerawat boleh membiak.

Punca dan penyebab jerawat tumbuh di wajah

Oh inilah penyebabnya! Aku ada masalah hormon yang tidak stabil. Damnn macam mana nak buat entah. Dah satu hal aku nak kena cari cara dan menyeimbangkan hormon.

Korang punya jerawat stage yang mana satu?

Ok nasib baik aku stage 1. Dulu aku stage 3 lepastu pergi jumpa specialist semakin berumur jerawat semakin menyusut. Tinggal bekas-bekas jerawat je. Tambahan, aku tak pakai produk-produk chemical ni sangat. Sekadar mencuci je lepastu sapu aloe vera. Dan minum air masak banyak-banyak! kalau boleh 5l, tapi tak larat la sampai 5 liter, so basically aku minum 3 - 4 liter air sahaja.
Pemilik spa dan salon DS Pesona Beauty, Datin Nur Samsidar Mohd. Zain telah menghasilkan produk penjagaan kulit di bawah jenama Voqq yang mula dipasarkan sejak tahun 2016. Apa yang bagus, produk skincare ini dihasilkan berasaskan buah tomato. Mengikut feedback yang diterima, pengguna suka produk yang diasaskan daripada buah tomato kerana ia sangat berkesan kepada kulit mereka.

Kegunaan harian. Terdapat 3 produk: Pembersih muka, Toner dan Krim Anti Penuaan. 


1. Pembersih Muka

Diadun bersama oat bagi membantu meneutralkan tahap keasidan kulit sehingga dapat meredakan gatal atau rasa tidak selesa pada kulit. Juga ada ekstrak buah tomato yang merupakan pelembap alami dan mempunyai kesa antioksidan dapat menenangkan kulit sensitif dan kering selain membantu menjaga kelembapan kulit. Harga : RM70

2. Toner

Toner turut dihasilkan menggunakan ekstrak buah tomato untuk membantu mengembalikan warna kulit  yang lebih cerah. Harga : RM80

3. Krim Anti Penuaan

Dihasilkan menggunakan teknologi vakum untuk menyedut udara yang boleh bercampur masuk ke dalam krim semasa proses pembuatan bagi menghasilkan tekstur seperti natto. Krim ini juga merupakan formula buatan tangan yang bebas daripada surfaktan dan silikon., membolehkan ia menyerap dengan lebih baik ke dalam kulit. Harga: RM75


Kelebihan

  • Diesktrak dari tomato yang kaya dengan sumber lycopene, yang membantu kondisi kulit untuk kekal muda dan anjal
  • Membantu melambatkan proses penuaan dan kedutan pada wajah
  • Membantu mencerah dan menyerikan kulit kusam
  • Dapat menyejukkan kulit dan menyerap lebihan minyak pada wajah
  • Diadun bersama oat untuk membantu menormalkan pH kulit sehingga dapat meredakan gatal atau rasa tidak nyaman pada kulit
  • Voqq juga membantu membebaskan kulit anda dari 10 bahan bahan tambahan yang boleh menyebabkan kekeringan dan kekejangan kulit


Personal review

Saya dah pakai selama 2 minggu produk Voqq ni. Tekstur cleanser dia bukan sejenis foam tetapi gel so tekstur gel sebenarnya lebih baik dari foam tau. Rasa sejuk dan fresh bila pakai dekat muka. Honestly, kulit saya jenis kombinasi jadi saya tak pakai skincare product sembarangan tetapi bila guna Voqq, tekstur dia lain sikit dengan produk lain sebab dia cepat sangat meresap pada wajah, kulit jadi lembut dan tidak berminyak. Memang best so this is the only product that I currently used now. I am not hesitated to repeat order again. Recommendation: ★★★★★

Cara Pembelian

Boleh lawati ke website: www.voqqskincare.com.my atau boleh whatsapp sahaja: 019 612 8164
Facebook / Instagram : voqqskincarehq
Yesterday, I did my first time scaling dekat Dentessence Dental Clinic di Kota Damansara. My friend pernah cakap buat scaling ni sakit and rasa ngilu but when it comes to me, I did not feel any pain at all eventhough it is my first time. Tak sakit, rasa best lah jugak sebab dia bersihkan celahan gigi tambah-tambah lagi I'm wearing a composite veneer maintenance agak rapi. I have to keep it clean otherwise senang melekat stain di celahan composite veneer. Composite veneer tu you guys google lah sendiri ahha cause I don't want to talk about it on this entry. It took me 20 minutes for scaling, cepat sebab my tooth tak teruk sangat untuk dibersihkan pun.


Normal price scaling: RM150

Location: Dentessence Dental ClinicNo 43-2, Jalan PJU 5/11 Dataran Sunway Kota Damansara 47810 Petaling Jaya, Selangor